Profesorul de economie Mircea Coșea susține că statul este poate principalul beneficar al scumpirilor energiei, pentru că încasează din taxe și impozite sume mult mai mari. În direct la Legile Puterii, Coșea a afirmat că situația economică se va degrada, iar acest lucru poate avea urmări grave, dacă acum nu se iau măsuri de protecție eficiente.

„De fapt, prin aceste scumpiri s-a realizat o preluare a veniturilor populației în scopuri total neproductive, pentru că nu se fac investiții, sunt de fapt niște finanțări către bugetul de stat pe care guvernul le face prin scăderea puterii de cumpărare a populației. Este un cerc vicios, acei bani pe care noi îi plătim merg către producători și către stat nu pe căi normale, economice, ci printr-o preluare violentă, prin facturi”, a afirmat Mircea Coșea la Legile Puterii.

Profesorul de economie a atras atenția și asupra faptului că statul, in ciuda declarațiilor factorilor de decizie, nu are interesul să aplice pârghii care cu adevărat ar veni în ajutorul consumatorilor.

„Dacă urmărim declarațiile ministrului Energiei și ale vicepreședintelui ANRE, vedem că ei explică incapacitatea luării unor măsuri în direcția plafonării prețurilor, chipurile, pentru că ar diminua apetitul pentru investiții. Problema este că aceste investiții se fac din facturile noastre, nu dintr-o plus valoare adăugată. Alte țări, cum e Spania, au luat măsuri, și ar fi un model de urmat, prin reducerea TVA. Statul român nu vrea să reducă TVA pentru că este o foarte importantă sursă de venit la buget. 

Sigur că e bine să avem încasări cât mai mari la buget, dar ce transparență avem noi în privința cheltuirii acestor bani. Noi știm foarte bine că, de fapt, se dorește preluarea pe care le avem, fie din salarii, fie din profitul firmelor, pentru a cârpi economia altfel decât printr-o dezvoltare normală. De ce fac asta? Pentru că guvernanții știu că PNRR este într-o situație foarte dificilă, banii nu vor ajunge anul acesta, situația se va agrava la iarnă, poate se va ajunge la mișcări sociale”, a mai afirmat Coșea.

Articolul precedentCum se vor COMPENSA facturile de curent și gaze. Primele date concrete oferite de ministrul Virgil Popescu
Articolul următorVIDEO Vicepreședintele ANRE: Ajutoarele de la stat nu sunt suficiente pentru compensarea scumpirii energiei