Pentru că rușii blochează porturile ucrainene de la Marea Neagră, iar orice navă iese în larg este bombardată, Kievul se vede nevoit să apeleze la rute ocolitoare pentru transportul cerealelor.

 

Premierul britanic Boris Johnson a declarat luni că este nevoie de rute alternative pentru a scoate cerealele blocate în Ucraina, inclusiv prin fluviul Dunărea, dacă nu pot fi transportate prin Strâmtoarea Bosfor din Turcia, relatează Reuters.

„Turcii sunt absolut indispensabili pentru a rezolva asta. Fac tot ce pot. Depinde de Rusia să permită ieşirea cerealelor”, a spus Johnson în parlament.

 

„Trebuie să căutăm tot mai insistent mijloace alternative de a muta cerealele din Ucraina dacă nu putem folosi calea maritimă, dacă nu putem folosi Bosforul”, a adăugat el.

Turcia a anunţat că a oprit o navă de transport marfă sub pavilion rusesc în largul coastei sale în Marea Neagră şi investighează o acuzaţie a Ucrainei conform căreia ambarcaţiunea transporta cereale furate.

 

Johnson le-a spus parlamentarilor că există soluţii care nu implică prezenţa unor nave de război ale Marii Britanii sau ale altor state în Marea Neagră.

„Analizăm posibilitatea de a folosi râurile, în special fluviul Dunărea, sau de a folosi căile ferate în încercarea de a scoate cerealele în cantităţi mai mici decât am putea să o facem printr-un convoi uriaş prin Marea Neagră”, a mai declarat el.

„Analizăm toate opţiunile posibile”, a spus Johnson.

În acelaşi timp, şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a declarat luni pentru Reuters că Rusia trebuie făcută să plătească pentru daunele pe care le-a produs Ucrainei în războiul său „îngrozitor”, în timp ce Kievul are nevoie de sprijin pentru a-şi relansa economia puternic afectată.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentProiectul ordonanței prin care CRESC taxele și se elimină FACILITĂȚI. Ce deduceri se fac din salarii – DOCUMENT
Articolul următorCseke Attila despre creșterea prețurilor: ”Pentru proiectele care se derulează prin Ministerul Dezvoltării aproape 1.000 de contracte au fost ajustate”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau