Raport: Volkswagen trebuie să-și întețească eforturile pentru a opri scandalurile

La aproape trei ani după ce Volkswagen a admis crearea unei scheme vaste în privința emisiilor, compania este abia la început în luarea măsurilor necesare pentru a preveni scandalurile viitoare.

Aceasta a fost principala concluzie a unui raport emis luni de un celebru avocat american numit pentru a monitoriza comportamentul companiei. Printre altele, Volkswagen are încă de lucru pentru a crea un program adecvat de avertizare, a scris în raport avocatul Larry D. Thompson, citat de New York Times.

În interviurile acordate înainte de lansarea raportului, Thompson a declarat că nu a intenționat să aducă o critică companiei, ci mai degrabă să ofere recomandări pentru acțiuni viitoare.

„Mandatul meu este unul de perspectivă”, a spus el în Germania, la sediul Volkswagen din  Wolfsburg.

Cu toate acestea, important este că Volkswagen a făcut progrese insuficiente pentru a remedia deficiențele în cultura companiei și controalele interne care au condus la unul dintre cele mai mari scandaluri corporatiste dintotdeauna.

„Nu este ușor să treci de la o stare de șoc, la una de rușine și apoi la schimbare”, a declarat Hiltrud D. Werner, membru al consiliului de administrație al Volkswagen, responsabil pentru integritate, într-o conferință de presă.

Dar ea completat spunând că compania a realizat un progres mai mare decât ar putea părea din afară. „Există multe lucruri care s-ar putea să nu fi fost văzute din afară, iar efortul din interior este cu adevărat extraordinar”, a spus ea.

Volkswagen a admis faptul că a programat milioane de autoturisme diesel pentru a furniza emisii acceptabile doar atunci când software-ul motorului detecta că sunt acestea sunt pe bancul de testare. În restul situațiilor, acestea poluau cu mult peste limitele legale. După ce grupul Volkswagen a pledat vinovat într-un tribunal american pentru acuzații care includeau o conspirație pentru a încălca Legea mediului, un judecător federal l-a desemnat pe avocatul Larry D. Thompson – care a fost adjunctul procurorului general sub președintele George W. Bush – să monitorizeze dacă Volkswagen se ține promisiunile făcute ca parte a acordului său și atunci când a soluționat cauzele civile.

Raportul lansat luni, care se referea numai la respectarea de către companie a soluționării cauzelor civile, a subliniat de asemenea cât de mult continuă Volkswagen să se lupte cu consecințele scandalului care a ieșit la lumină în septembrie 2015. Într-un raport din aprilie, care s-a ocupat de partea penală, Thompson a acuzat compania că nu a reușit să-și asume responsabilitatea și s-a mișcat prea lent pentru a reface cultura corporativă.

„Actele ilegale și infracțiunile comise în Statele Unite au fost enorme”, a spus dl Thompson. „Schimbarea culturală va fi enormă și va necesita multă muncă din partea companiei.”

Cu toate acestea, în sesiunea de tranzacționare de luni, acțiunile Volkswagen au crescut cu 2,51% la 141,46 euro.

Articolul precedentMaxime istorice ale indicilor bursieri după ce SUA și Mexicul s-au ”împăcat”
Articolul următorBNR stă cu ochii pe ROBOR: injectează 12 miliarde lei în piață

Comments are closed.