În timp ce tergiversează restructurarea cheltuitelor bugetare și probleme pensiilor speciale. Coaliția a pregătit o nouă lovitură pentru românii de rând, Astfel, guvernul a elaborat o ordonanță de urgență care să-i permită să introducă noile măsuri fiscale imediat, nu după șase luni de la adoptare. Practic, este posibil ca noile taxe să fie plătite de români chiar din octombrie.

Guvernul a adoptat miercuri seara Ordonanța de urgență pentru modificarea articolului 4, alin. (4), din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel încât noile taxe și majorările celor existente, pentru care premierul Ciolacu își va angaja răspunderea în Parlament, să poată intra în vigoare imediat. 

Noua OUG 74/2023 a fost publicată imediat în Monitorul Oficial, potrivit Ziua Cargo.

„Articol unic. — La articolul 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:

(4) Fac excepție de la prevederile alin. (1) și (2) modificările care decurg din angajamentele internaționale ale României, precum și modificările și/sau completările prin care se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, exclusiv în situații extraordinare de procedură de deficit bugetar excesiv constatate potrivit tratatelor Uniunii Europene și regulamentelor subsidiare agreate la nivel european.”

Aliniatele (1) și (2) (1) precizau că modificările Codului Fiscal intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, iar dacă  se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puţin pe parcursul acelui an.

Articolul precedentCCR a amânat din nou decizia finală privind cumulul pensiei cu salariul
Articolul următorSoții Donca promovau o imagine a prosperității pentru a-i atrage pe naivi