Pentru că visteria este goală, iar economia nu mai duduie de mult, deci nu sunt nici bani de taxe, Guvernul face ce știe el cel mai bine: se împrumută. De data aceasta este vorba de aproape 1 miliard de lei, atras de la bănci, prin emisiuni de obligațiuni de stat.

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 961,1 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, MF a atras 500 de milioane de lei din prima emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 60 de luni, la un randament mediu de 6,56% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 671,8 milioane de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni în această licitaţie.

De asemenea, MF a mai atras luni încă 461,1 milioane de lei prin cea de-a doua emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 21 de luni, la un randament mediu de 6,13% pe an. Valoarea emisiunii a fost tot de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 493,1 milioane de lei. Prin licitaţia suplimentară organizată marţi statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna aprilie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 780 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 6,78 miliarde de lei, este cu 260 milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în martie 2024, de 6,52 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat

Articolul precedentAdina Vălean: „Ajutorului de stat pentru TAROM, certificat de sănătate al companiei”
Articolul următorDecizie îndrăzneață. Până în 2040, statele G7 trebuie să-și închidă toate centralele pe cărbune