Majoritatea românilor au redus temperaturile din locuinţe pe timpul iernii, pentru a ţine facturile sub control. O treime dintre ei aleg să încălzească doar camerele în care stau majoritatea timpului.

Aproape 66% dintre români consideră că cea mai bună opţiune este să ai căldură în toată casa, în vreme ce circa 34% se pronunţă pentru încălzirea doar a camerei sau a încăperilor în care familia petrece cel mai mult timp, potrivit unei cercetări realizate pentru platforma despre-energie.ro.

Specialiştii în energie spun că, pe timpul iernii, pentru a aduce la un nivel de confort temperatura în încăperile neîncălzite, este necesar un consum mai mare de energie. Pe de altă parte, fiecare grad în minus setat la încălzirea casei poate aduce o reducere de câteva procente la factură.

Referitor la provocările întâmpinate în menţinerea unei temperaturi optime în casă, aproape 41% dintre cei care au participat la studiu au indicat costurile cu energia, în timp ce aproape 37% s-au referit la compromisul între confort şi nevoia de control a costurilor, conform Mediafax.ro.

De altfel, această nevoie de control a costurilor a fost evidenţiată distinct de circa 45% dintre respondenţi, care au răspuns afirmativ atunci când au fost întrebaţi dacă au luat o măsură de economisire a energiei pe timpul iernii.

În schimb, 42% au afirmat că nu au adoptat nicio măsură de reducere a consumului de energie, dar se gândesc la opţiunile posibile. Între acestea, cel mai des indicate de respondenţi se numără folosirea iluminatului economic (57%), scăderea temperaturii din locuinţă (51,5%) şi închiderea unor încăperi (43,9%).

De asemenea, izolarea pereţilor, înlocuirea ferestrelor, schimbarea sistemului de încălzire cu unul eficient energetic se numără printre măsurile de creştere a confortului termic şi, în acelaşi timp, de reducere a consumului inutil, indicate de cei mai mulţi dintre participanţii la cercetarea sociologică.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentControale la sânge, de 1 Mai: Amenzi de peste 2 milioane de lei
Articolul următorTaxa pe LUX, amânată până în toamnă. De ce nu poate fi aplicată măsura: eșec total

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau