Românii îşi drămuiesc tot mai greu banii, în condițiile în care începutul anului a adus majorări în cascadă, de la mâncare și haine până la taxe şi impozite. Asta din cauza noului pachet de măsuri fiscale. Chiar dacă la nivelul întregii economii rata inflației este de 8,8% cele mai mari majorări sunt exact la produse de primă necesitate.

Primele scumpiri resimțite de români, încă din prima zi a anului, sunt cele de la alimente, în urma noilor măsuri fiscale care au intrat în vigoare în 2024

Este vorba, în primul rând, de majorarea TVA de la 5% la 9% pentru alimente de calitate superioară, așa cum sunt cele bio și tradiționale, potrivit Realitatea Plus.

Astfel, unele produse alimentare s-au scumpit cu 4%, în timp ce la altele prețul a crescut și cu 10%. Informația a apărut pe un grup al contabililor, potrivit HotNews.

O altă scumpire vine ca urmare a majorării TVA de la 9% la 19% pentru alimentele cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

Estimările comercianților arată că din 10.000 de produse dintr-un magazin, aproximativ 2.000 au în compoziție mai mult de 10 grame de zahăr pe sută de grame de produs.

Tot din cauza majorării TVA s-au scumpit și anumite tipuri de pâine, zacuscă, sosuri, lactate și chiar mezeluri.

Articolul precedentMinistrul Energiei: „România a ales să protejeze consumatorii de energie prin plafonarea preţurilor”
Articolul următor„Românii au ajuns să-și predea singuri fermele ca să scape de datorii”. Situația alarmantă a producătorilor români, explicată de un președinte de sindicat