Schimbări importante pentru Eximbank, publicate în Monitorul Oficial

A apărut ieri în Monitorul Oficial OUG nr. 67/2019, cu câteva schimbări importante.

 

În Monitorul oficial din data de 26 septembrie 2019 a fost publicată OUG nr. 67/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea și funcționarea Băncii de ExportImport a României Eximbank SA, precum și a Ordonanței Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităti fiscale.

Eximbank SA a primit, prin actuala ordonanță de urgență, noi atribuții și își extinde sfera de activitate. Astfel, aceasta va putea să efectueze activități bancare nu doar în folosul persoanelor juridice, ci și, ca element de noutate, pentru persoanele fizice.

Obiectivul fundamental al actului normativ este sprijinirea mediului de afaceri românesc, însă prin noile atribuții pot fi creditate și persoanele fizice, fapt pentru care banca efectuează operații retail.

Din punctul de vedere al reglementărilor privind acordarea unor facilități fiscale, prezentul act normativ aduce mai multe modificări, explică consultantul fiscal Adrian Bența.

Pentru debitorii bugetari cu datorii scadente la 31 decembrie 2018, iar suma debitelor este mai mare de 1.000.000 lei, termenul de notificare a autorității fiscale pentru aplicarea procedurii de restructurare a datoriilor se prelungește până în data de 30 octombrie 2019.

Ordonanța prevede începerea procedurii prin depunerea notificării și numai este necesară chiar de la notificare prezentarea planului de reorganizare. Desigur, se menține obligația realizării unui plan de reorganizare, însă acesta se va realiza ulterior notificării, situație de altfel normală.

Ordonanța menține totuși obligația de a te adresa unui expert independent până la data depunerii notificării.

Se aduce o modificare și la legislația achizițiilor publice în sensul că pe parcursul aplicării procedurilor de restructurare a datoriilor acești operatori economici pot să participe la licitațiile publice.Desigur, ordonanța aduce și câteva modificări tehnice în sensul aplicării unor proceduri, când unele planuri de restructurare pot să eșueze.

Articolul precedentGuvernul SUA ia în calcul o măsură extremă împotriva companiilor din China
Articolul următorCare vor fi efectele promovării BVB ca piață emergentă