Trecerea la statutul de piaţă emergentă se va traduce prin accesul ţării noastre la fonduri de investiţii de 30 de ori mai mari decât cele alocate pieţelor de frontieră.

 

Beneficiile promovării bursei la statutul de piaţă emergentă nu vor veni mâine, nu vor veni nici pe 26 septembrie 2020, de când intră în vigoare noii indici calculaţi de FTSE Russell, ci vor apărea în 3 – 5 – 7 ani, a declarat, vineri, Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„Beneficiile nu vor veni mâine, nu vor veni nici pe 26 septembrie 2020, de când intră în vigoare noii indici calculaţi de către FTSE Russell, ci intră pe un termen de 3 – 5 – 7 ani. Şi va depinde de noi, de România, cum vom fructifica această platformă internaţională de finanţare. Este o platformă îmbunătăţită în urma acestei promovări şi va depinde de noi cum vom putea să asigurăm această finanţare într-un mod inteligent pentru dezvoltarea ţării noastre”, a spus Anghel, într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că FTSE Russell este una dintre cele mai mari agenţii de rating pentru piaţa de capital.

„În general, în discuţiile pe care le-am avut cu investitorii internaţionali, aceştia considerau că FTSE Russell e practic agenţia care face prima mişcare, urmând ca în interval de doi sau trei ani, şi celelalte agenţii să facă aceeaşi mişcare. Deci, avem multe lucruri de făcut în continuare, să menţinem această formă de comunicare intensă, roadshow-uri, evenimente, astfel încât să promovăm toate elementele bune pe care noi le avem aici în piaţa de capital românească”, a precizat oficialul BVB.

Anghel a menţionat că la acest proiect se lucrează de şapte ani, timp în care au avut loc peste 500 de întâlniri cu investitori mari internaţionali, decidenţi, agenţii de rating.

La rândul său, Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului director al Asociaţiei Române a Băncilor, a apreciat că, până acum, „România a mers pe un drum naţional şi acum a trecut pe autostrada fluxurilor de capital europene”. El a atras atenţia că depinde numai de noi cum vom folosi acest parcurs şi „cu ce viteză putem să navigăm”.

Efectele așteptate

Pasul înainte pentru piața de capital din România înseamnă că acțiunile listate la București vor fi incluse în indicii piețelor emergente, urmăriți de investitori cu sute de miliarde de euro în gestionare.

„Din analiza modului în care au reacționat alte piețe de capital care au fost reclasificate de la statutul de piață de frontieră la statutul de piață emergență, putem afirma că un un primim efect ar fi creșterea vizibilității și a interesului investitorilor instituționali„, se arată într-o notă de analiză realizată de societatea de brokeraj Tradeville.

După trei ani de așteptare, respectiv de când România a fost inclusă pe lista de monitorizare pentru pentru o eventuală promovare, toate cele nouă criterii pe care le cerea agenția de evaluare financiară FTSE Russell au fost îndeplinite, lichiditatea fiind ultimul și cel mai dificil criteriu rămas de îndeplinit, notează și analiștii de la BT Capital Partners.

Articolul precedentSchimbări importante pentru Eximbank, publicate în Monitorul Oficial
Articolul următorSemnal îngrijorător pentru economia Europei