Prevederea controversată din noua lege a pensiilor care poate lăsa peste un milion de români fără bani la Pilonul II

  Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) atrage atenția că noua lege a pensiilor exclude definitiv din Pilonul 2 un milion de români cu profesii liberale, manageri şi funcţionari publici.

  APAPR cere Ministerului Muncii, Guvernului și Parlamentulului să mențină în legislație prevederea actuală și să nu afecteze dreptul românilor de a contribui la Pilonul 2 de pensii private.

  APAPR atrage public atenția asupra unei modificări legislative în proiectul noii legi a pensiilor care va exclude definitiv din Pilonul II de pensii private aproape un milion de liber-profesioniști (PFA, II, IF, DDA, etc.), funcționari publici și manageri angajați cu contract de mandat.

  Conform asociatiei, această nouă excludere din Pilonul II s-ar adaugă milionului de salariați deja excluși cu contribuțiile viitoare până în 2028 (construcții, agricultură, industrie alimentară, IT), adică un impact major asupra stabilității Pilonului II de pensii private obligatorii.

  Soluția legală pentru accesul la dosarul medical al pacienților decedați: Certificatul de moștenitor. Iohannis a promulgat legea

  Astfel, în Art. 35 alin. (2) din proiectul noii legi a pensiilor, prevederea în vigoare în prezent (potrivit căreia la Pilonul II contribuie salariații și toți cei care plătesc CAS) este înlocuită de o prevedere care menține în sistem doar salariații, nu și pe cei asimilați salariaților (profesii liberale, contracte de mandat, etc.). Modificarea legislativă este aparent minoră – înlocuirea unui „sau” cu un „şi” – dar produce efecte dramatice pentru aproape un milion de români și pentru Pilonul II ca sistem. Modificarea este prezentă doar la alin. (2), care se referă la contribuția virată Pilonului II, nu și alin. (1), care se referă la contribuția virată la bugetul public de pensii.

  APAPR face apel public la Ministerul Muncii, Guvern și Parlamentul României să mențină în proiectul legii pensiilor prevederea care este în vigoare în prezent (Art. 39 alin. (2) din Legea 263/2010), fară să afecteze dreptul românilor de a contribui la Pilonul II de pensii private, cu rezultate excelente în primii 15 ani de funcționare.

  Un constructor țepuit cere ajutor pe rețelele de socializare: „Ce pățesc dacă mă duc și i-o fac bucăți?”

  Articolul precedentPrimăria Capitalei n-a aprobat bugetul STB. Salariile angajaților, în pericol
  Articolul următorMinistrul Finanțelor va semna LEGEA PENSIILOR! Scandal în coaliție pe majorările din ianuarie