Guvernul de la Beijing ar urma să respingă acordul convenit de grupul chinez ByteDance cu firmele americane Oracle şi Walmart, privind preluarea aplicaţiei TikTok în SUA, potrivit Reuters. În editorialul explicit intitulat „Spuneți „Nu!” jefuirii TikTok de către Statele Unite”, publicat în cotidianul oficial chinez Global Times, oferta americană este descrisă drept un nou act ostil al administrației de la Washington.
„Din informaţiile furnizate de SUA, acordul este injust. El deservește solicitările nerezonabile ale Washingtonului. Este greu pentru noi să credem că Beijingul va aproba un astfel de acord”, anunță, chiar din primul paragraf, editorialul publicat în
organul oficial de presă al Partidului Comunist Chinez.
„TikTok Global (entitatea rezultată din asocierea ByteDance, Oracle și Walmart) ar urma să controleze afacerea TikTok în întreaga lume, cu excepția Chinei. Va bloca accesarea de către IP-uri din China. Asta înseamnă că americanii pot prelua controlul global asupra TikTok și în pot bloca pe chinezi să o acceseze,” susține editorialul.
Un alt motiv de nemulțumire este legată de reprezentarea în boardul noii asocieri, în care raportul ar urma să fie de „până la 4 americani și un singur chinez”.
„Este clar că aceste condiţii arată în mod clar stilul de intimidare al Washingtonului. Aceste condiţii afectează securitatea naţională, interesele şi demnitatea Chinei”, susţine editorialul din Global Times.
Articolul, ce pare să pregătească terenul pentru reacția oficială a guvernului chinez, vine după ce companiile ByteDance (China), Oracle şi Walmart (SUA) au anunţat un acord care să satisfacă solicitările exprimate de administrația Trump, astfel încât TikTok să nu fie interzisă în SUA. Detaliile oferite de cele două părți diferă, însă, în mod evident și au alimentat noi speculații.
Oracle şi Walmart susțin că TikTok Global va fi o companie americană cu un consiliu director compus în majoritate din americani, în timp ce ByteDance susţine că TikTok Global va fi subsidiara sa americană, la care va deține 80% din acțiuni.
Aplicaţia de video-sharing TikTok are 100 de milioane de utilizatori în Statele Unite, în special în rândul tinerilor. Interzicea aplicației pe teritoriul american nu ar urma să-i afecteze direct pe utilizatori, fiind blocate doar noile încărcări și posibilitatea de updatare.