Austria intenționează să majoreze taxa de solidaritate pentru companiile din sectorul de petrol și gaze, în încercarea de a limita nemulțumirea publică față de creșterea profiturilor companiilor pe fondul scumpirilor care au afectat nivelul de trai al oamenilor de rând.

Austria intenționează să ajusteze impozitul pe profitul excepțional al companiilor de petrol și gaze, astfel încât acesta să fie aplicat la niveluri mai mici de profit, potrivit Bloomberg, citat de Economica.

Impozitul, care preia la stat 40% din venitul net suplimentar realizat, se va aplica profiturilor care depășesc cu peste 10% o medie de dinaintea crizei din perioada anilor 2018-2021, față de pragul de 20% în vigoare până acum, a precizat guvernul de la Viena.

„Nu este acceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma crizei în condițiile în care clienții sunt bombardați cu facturi îngrozitoare”, a declarat cancelarul Karl Nehammer în comunicat.

Anunțul vine în contextul în care partidele de opoziție au plasat creșterea ratelor dobânzilor și inflația ridicată în centrul agendei lor politice cu aproape un an înainte de alegerile generale din Austria.

Compania energetică OMV AG a plătit o contribuție fiscală de aproximativ 90 de milioane de euro pentru șase luni în 2022, după introducerea taxei.

Este vorba de fapt despre celebra taxă de solidaritate, care a fost cerută de Comisia Europeană și care se aplică pe profiturile excepționale din sectorul de petrol și gaze. În România, după mai multe modificări ale acestei taxe, Guvernul a colectat circa 3 miliarde de lei (600 mil. euro), în majoritate de la OMV Petrom, Romgaz și Rompetrol Rafinare, pentru anul 2022.

Articolul precedentZi crucială la Bruxelles. Miniștrii cheie din Guvernul Ciolacu negociază măsurile de AUSTERITATE
Articolul următorTopul profiturilor: producția de energie, construcțiile și IT-ul