Sursa foto: Gazeta Oltului

Mamele aflate în concediu de creștere a copilului pot obține venituri salariale fără a pierde indemnizația de la stat. Legislația în vigoare prevede că, mamele aflate în concediu de creștere a copilului, angajate cu contract part-time, vor beneficia de acest venit, fără a pierde indemnizația pe care o oferă statul.

otrivit OUG 111/2010, părinții aflați în concediu de creștere a copilului pot obține venituri salariale fără a pierde indemnizația de creștere. Totuși, există și un plafon. Veniturile persoanelor care beneficiază de acest ajutor nu pot depăși un nivel net anual de maximum 6.570 lei care în curând va deveni 10.512 lei. În mod corespunzător, indemnizația oferită de stat va crește de la 547,5 lei net pe lună la 876 lei, notează avocat.net.

Contribuțiile la contractele part-time sunt plătite de angajator

Un astfel de caz este posibil la angajarea cu contract part-time, însă aduce un dezavantaj pentru angajator. Acestuia îi revine obligația să achite contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS) la nivelul salariului minim brut pe țară.

OUG 111/2010 le permite părinților aflați în concediul de creștere a copilului să obțină venituri salariale fără a-și pierde indemnizația de creștere. Însă există un plafon în acest caz: veniturile nu pot depăși un nivel net anual de maximum 6.570 lei (care va deveni în curând 10.512 lei). Practic indemnizația va avea o valoare de  547,5 lei net pe lună (în curând, 876 lei net pe lună).

Plata unui asemenea venit net salarial este posibilă numai dacă persoanele aflate în concediul de creștere a copilului lucrează în baza unui contract de muncă cu normă parțială. Dezavantajul, însă, este că în aceste cazuri CAS-ul și CASS-ul trebuie plătite ca pentru un salariu minim brut pe țară, nu la salariul efectiv obținut, în urma aplicării suprataxării în regim part-time.

Categorii exceptate de la plata CAS și CASSMai precis, în conformitate cu prevederile OG 16/2022, CAS și CASS trebuie calculate la nivelul salariului minim brut pe țară (3.000 de lei în 2023).

Suprataxarea în regim de part-time nu se aplică în cazul persoanelor fizice aflate în una dintre următoarele situații:

  • sunt elevi sau studenți, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;sunt ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 ani;
  • sunt persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi;
  • au calitatea de pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepția pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
  • realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă. Baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul de bază minim brut pe țară.

De notat că, în categoria excepțiilor de la suprataxarea contractului individual de muncă normă parțială nu se menționează și veniturile din perioada concediului pentru creșterea copilului. În consecință, CAS și CASS se plătesc la nivelul salariului de bază minim brut pe țară, nu la nivelul venitului brut realizat. Diferența de CAS și CASS este suporată de către angajator în numele angajatului, notează avocat.net.

Articolul precedentVal de procese pentru RECALCULAREA pensiilor! 1400 de mineri din Valea Jiului vor bani mai mulți
Articolul următorFormula de calcul a pensiilor cu care merge Ciolacu la Bruxelles. La ce să se aștepte românii