Leul s-a apreciat ușor față de moneda euro, cu 0,04 bani (0,01%), cursul de schimb coborând joi la 4,6586 lei/euro, față de 4,6590 lei/euro marți, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României.

În schimb, leul a pierdut 1,22 bani (0,30%) în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,0972 lei, față de 4,0854 lei/dolar, cât a fost pe 14 august.

Francul elvețian s-a apreciat cu 0,35 de bani (0,08%), până la 4,1247 lei/franc, față de 4,1212 lei/franc, cât a fost stabilit în ședința anterioară.

Deprecierea rapidă în fața dolarului american se datorează avansului biletului verde care a ajuns, miercuri la cel mai înalt nivel din ultimele 14 luni, ca urmare a crizei lirei turcești, care a contaminat piețele emergente, alimentând cererea pentru activele sigure, denominate în dolari, franci elvețieni sau yeni, transmite Reuters.

La acestea se adaugă așteptările din piață ca Fed să majoreze luna viitoare dobânda de referință, ceea ce este un impuls pentru investitori să caute să dețină dolari, în detrimentul euro.

De asemenea, un factor de influenţă pentru întărirea dolarului ar putea fi lira turcească, a cărei depreciere a afectat moneda europeană din cauza expunerii băncilor europene în Turcia, determinând o cerere crescută a valutei americane, dar şi a altor valute, cum ar fi francul elveţian şi yenul japonez.

Potrivit Reuters, indicele dolarului care urmăreşte evoluţia monedei faţă de şase valute a crescut pentru prima dată de la sfârşitul lunii iunie 2017 peste 96,9 de puncte.

„Cursul dolarului SUA continuă pe o cale ascendentă (…) Aceasta oferă un sprijin fundamental dolarului pe termen mediu”, a declarat Sunil Krishnan, managerul fondurilor multi-active ale Aviva Investors.

Turcia a anunţat mercuri că a dublat taxele vamale pentru unele importuri din Statele Unite, inclusiv alcool, automobile şi tutun, ca măsuri de retorsiune faţă de mişcările din SUA, iar lira încearcă în continuare să îşi revină. Aceasta şi-a pierdut mai mult de 40% din valoare faţă de dolar în 2018, afectată de preocupările preşedintelui Tayyip Erdogan privind dobânzile mai scăzute şi legăturile sale cu Statele Unite.

Pentru români, avansul dolarului în fața leului se traduce prin majorarea prețurilor la importurile care se fac în această monedă. Aceasta înseamnă scumpirea carburanților și a produselor electronice și electrocasnice, marea majoritate importate din țările asiatice, care au economii dolarizate.

Cum cotația leu-dolar este stabilită indirect, prin raportare la euro, o depreciere a monedei naționale în raport cu euro, ar amplifica ascensiunea dolarului, și implicit noi scumpiri în lanț. In ultimele zece zile de calcul ale cotațiilor BNR cursul leul a pierdut 3% în fața dolarului.

Articolul precedentBNR, noi reglementări privind Sistemul de raportare contabilă semestrială
Articolul următorFermierii români afectați de pesta porcină nu primesc bani de la UE. Dăncilă spusese invers

Comments are closed.