GDPR-iștii victime ale escrocilor de pe internet

Reglementarea europeană privind protecția datelor personale, intrată în vigoare la 25 mai a revigorat apetitul hackerilor de aface bani pe seama credulilor. Hoții informatici folosesc tocmai prevederile directivei și cer actualizarea datelor personale utilizatorilor de telefoane mobile.

Aplicațiile capcană sau linkurile primite pe email sunt instrumente prin care pirații cibernetici încarcă să-și rotunjescă veniturile.

Serviciile de specialitate ale Poliției încearcă să prevină fraudele de acest gen și ”recomandă utilizatorilor să fie precauţi la instalarea pe telefonul mobil a diverselor aplicaţii şi să nu acceseze link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informaţiilor personale”.

Imaginația hackerilor este bogată. De exemplu, câștigarea de cadouri prin oferirea datelor de contact, participrea la promoții online, verificarea funcționării în bune condții a telefonului, verificarea unor plăți care, chipurile, n-au ajuns la destinatar.

Chiar Autoritatea de reglementare a pieței ANCOM atrage atenția, prin pliante publicitare,  că ”Moș Crăciun nu sună la telefon”.

Reprezentanții companiilor de telefonie mobilă susțin că fraudele de tip phishing  sunt cel mai des intalnite, cei care le comit prezentandu-se drept reprezentanti ai furnizorilor. Acestia solicita informatii cu caracter confidential, reincarcari de conturi PrePay sau transfer de bani.

„Pentru a folosi telefonul mobil în siguranţă, vă recomandăm să instalaţi doar aplicaţiile necesare şi numai după ce aţi verificat la ce date au acces (poziţionare geografică, contacte, apeluri telefonice etc.). Setaţi o parolă sau un pattern pe telefon şi cod PIN pe cartelă. Trebuie să cunoaşteţi setările de securitate pentru telefon şi să configuraţi dispozitivul la blocare automată. Configuraţi-vă telefonul astfel încât să se blocheze automat după (re)pornire sau la un interval de timp cât mai scurt în cazul inactivităţii. Realizaţi salvări periodice ale datelor pe un suport extern pentru a le putea recupera, în caz de pierdere. De asemenea, este indicat să instalaţi un program de securitate special conceput pentru dispozitive mobile, actualizat zilnic şi accesaţi doar site-uri sigure”, recomandă IGPR într-un comunicat.

Poliţia mai atrage atenția asupra evitărea reţelelor wi-fi publice pentru operaţiuni bancare, comerţ on-line sau afaceri personale, precum şi rularea programelor a căror origine nu poate fi verificată. Utilizatorii sunt sfătuiţi să nu deschidă ataşamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuţi.

Un caz puternic mediatizat este cel din 2017 al unui grup de români care au reușit să fraudeze informatic mai multe bănci, de unde au furat aproape 5 milioane de euro, folosind o metodă de virusare a sitemelor informatice ale instituțiilor financiare.

Articolul precedentCe legătură are acest iPhone cu mașinile Tesla și de ce costă 4.000 dolari
Articolul următorPiețele sunt cu ochii pe FED, pragul inflației de 2% este foarte aproape

Comments are closed.