Piețele sunt cu ochii pe FED, pragul inflației de 2% este foarte aproape

Comitetul Federal American pentru Piața Liberă a publicat transcrierile ședinței sale de finele săptămânii, cu  concluzii diferite față de declarația oficială a organizației dată la începutul lunii mai. Atunci, Comitetul introducea termenul de „simetrie” referindu-se la inflație, pentru a nu speria piața sau a o face să creadă că Rezerva Federală va reacționa dur la o nouă creștere a inflației, în condițiile în care pragul de 2,0% este foarte aproape, arată analiștii de la Saxo Bank.

”De data asta, cel puțin dacă judecăm după scăderea dobânzii la titlurile americane și luăm în calcul și creșterea de dobândă Fed, tonul din ședință pare a fi fost mult mai relaxat, ceea ce ne duce cu gândul la o posibilă tolerare a inflației de partea înaltă a celor două procente de inflație, tolerare susținută pe o anumită perioadă, înainte de o posibilă nouă creștere de dobândă”, subliniază analiza.

Ce deducem de aici? Că banca centrală a SUA nu dorește să scurteze procesul de recuperare a dolarului, fiind convinsă că inflația va rămâne în marja țintă.

De asemenea, se pare că anumiți înalți reprezentanți Fed sunt îngrijorați de evoluția profiturilor pe obligațiuni și de faptul că Fed ar putea atinge un punct de inflexiune în politici, moment în care va reîncepe să funcționeze ca o barieră în fața procesului de revenire.

Ședința FOMC din iunie va fi, așadar, foarte importantă din acest punct de vedere, iar probabilitatea ca după această ședință să mai existe doar o singură creștere de dobândă e din ce în ce mai mare. Posibilitatea a fost deja înglobată 90% în prețuri.

În ceea ce privește titlurile de stat din SUA pe 10 ani, dobânda a scăzut din nou sub 3%, cu un prag probabil la 2,95%.

În ceea ce privește alte piețe, e posibil ca intenția și acțiunea Băncii Centrale Europene de a reduce achizițiile să fie încetinite de inflația scăzută, de datele macroeconomice destul de slabe la nivelul continentului și, desigur, de evoluțiile de pe scena politică din Italia, apreciază analiștii Saxo.

Articolul precedentGDPR-iștii victime ale escrocilor de pe internet
Articolul următorEuropa în haos: Ieșirea Italiei din zona euro ar duce la dispariția monedei unice

Comments are closed.