Asigurătorii din România vor fi obligați ca, în interval de 2 ani, să majoreze limitele minime de despăgubire pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă, prevede o directivă europeană oficializată recent. 

Directiva europeană 2.118/2021 trebuie pusă în aplicare începând cu data de 23 decembrie 2023.

Potrivit acesteia, limite minime majorate pentru despăgubirile în caz de accident vor avea limită minimă de 1,3 milioane de euro pentru fiecare persoană prejudiciată sau de 6,45 milioane de euro pe accident (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate), potrivit avocatnet.ro.

Totodată, pentru daunele materiale limita minimă va fi de 1,3 milioane de euro pe accident (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate).
În prezent, în România limita minimă pentru vătămări corporale și decese este de 6,07 milioane de euro pe accident (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate), iar pentru prejudicii materiale – 1,22 milioane de euro pe accident.
De asemenea, directiva dispune că fiecare stat membru din UE va putea să certifice aplicații comparatoare de prețuri, care vor permite oricui să compare gratuit tarifele și acoperirea polițelor RCA. Acestea vor trebui să fie independente de asigurători, dar vor funcționa cu informațiile puse la dispoziție de ei.

O altă modificare importantă este aceea că se vor putea cere daune direct în statul de reședință al păgubitului, atunci când asigurătorul e în insolvență și e stabilit în alt stat UE. Concret, in cazul României, dacă un șofer ar trebui despăgubit de City Insurance, companie aflată în insolvență, persoana respectivă va putea cere despăgubiri la autoritățile române. Acestea, la rândul lor, vor cere recuperarea sumelor de la autoritățile statului în care este asigurătorul aflat în insolvență.

O altă prevedere interesantă din actul normativ european este cea care va permite statelor membre din UE să instituie obligativitatea poliței RCA pentru vehicule motorizate care acum nu sunt obligate să aibă poliță RCA. Autoritățile europene nu indică în mod expres la ce fel de vehicule se referă, astfel că statele vor avea o marjă largă de apreciere.
Articolul precedentMarius BUDĂI, anunț de ultimă oră pentru PENSIONARI. Ce modificări sunt luate în calcul
Articolul următorVideo: Reprezentantul constructorului Podului suspendat peste Dunăre spune că acesta ar putea fi redat traficului în decembrie 2022