A trecut anul de criză medicală și economică 2020 și a lăsat urme: deficitele guvernamentale au ajuns la cote de necrezut, iar datoria publică a guvernelor a înaintat cu ritmuri extrem de înalte. Pe ansamblul Uniunii europene, criza de anul trecut a adus un deficit guvernamental de 6,9%, iar datoria publică medie a ajuns la 90% din PIB.

Creșterea datoriei publice pe media Uniunii a fost de 9,3% anul trecut, iar structura pe maturități și tipuri de datorii este 74,2% din PIB obligațiuni (67,6% din PIB pe termen lung, mai mare de 10 ani) și 13,7% din PIB împrumuturi (12,2% din PIB pe termen lung).

Ungaria a ajuns să aibă o datorie publică de peste 80% din PIB, în creștere cu 15% în ultimul an, dispusă în proporție de 74% din PIB pe termen lung (obligațiuni pe termen lung 65,4% din PIB și împrumuturi pe termen lung 8,4% din PIB). Deficitul guvernamental maghiar de anul trecut a fost de 8,1%:

Polonia  a ajuns să aibă o datorie publică de 57,5% din PIB, în creștere cu 12,5% în ultimul an, dispusă în proporție de 56,5% din PIB pe termen lung (obligațiuni pe termen lung 45,4% din PIB și împrumuturi pe termen lung 11,1% din PIB). Deficitul guvernamental polonez de anul trecut a fost de 7%:

România  a ajuns să aibă o datorie publică de 47,3% din PIB, în creștere cu 11,9% din PIB  în ultimul an, dispusă în proporție de 45,5% din PIB pe termen lung (obligațiuni pe termen lung 39% din PIB și împrumuturi pe termen lung 6,6% din PIB). Deficitul guvernamental românesc de anul trecut a fost de 9,2%:

Bulgaria  a ajuns să aibă o datorie publică de 25% din PIB, în creștere cu 4,6% din PIB  în ultimul an, dispusă în proporție de 25% din PIB pe termen lung (obligațiuni pe termen lung 19,5% din PIB și împrumuturi pe termen lung 5,6% din PIB). Deficitul guvernamental bulgăresc de anul trecut a fost de 3,4%:

Republica Cehă  a ajuns să aibă o datorie publică de 38,1% din PIB, în creștere cu 7,3% din PIB  în ultimul an, dispusă în proporție de 37,5% din PIB pe termen lung (obligațiuni pe termen lung 35,2% din PIB și împrumuturi pe termen lung 2,3% din PIB). Deficitul guvernamental cehesc de anul trecut a fost de 6,2%:

sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/4/43/AGFS_Tables_2021-04-23_S13_only.xlsb

Concluziile care se extrag de aici sunt următoarele:

  • cu excepția Ungariei, țările estice au un grad de îndatorare mult mai mic decât cel mediu din statele UE
  • datoria publică a țării noastre este la jumătate față de media europeană, având datrii mai mici decât Ungaria și Polonia, dar mai mari decât Bulgaria și Republica Cehă
  • România a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar dintre statele estice și a treia cea mai rapidă creștere a datoriei publice după Ungaria și Polonia.
Articolul precedentProgramele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” demarează luni
Articolul următorSTUDIU. Un an de pandemie în HoReCa. Cum a sprijinit statul român acest domeniu și ce variante au ales europenii