Europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european, a anunțat joi, în emisiunea ”100%” de la Realitatea Plus, că România are un nivel foarte redus al ratei de absorbție a fondurilor europene. Problema principală este lipsa ”proiectelor mature”, a precizat fostul comisar european.
Crețu a declarat că România a întrerupt negocierile și pentru Programele Operaționale pentru că a trecut cele mai avansate proiecte în Planul Național de Redresare și Reziliență.
”Mai avem doi ani de cheltuit banii din exercițiul financiar 2014-2020. Din păcate, rata de absorbție este de 55%, deci 45% din banii alocați, de peste 33 de miliarde de euro, nu sunt cheltuiți la ora actuală.
PNRR este o șansă istorică, dar cred că trebuie să vorbim de ce putem cheltui acum. Deja trebuiau cheltuiți…banii sunt încă la dispoziție, dar nimeni nu mai vorbește despre asta.
În anul financiar 2007-2013, rata de absorbție a fost de 92%.
Acum, acești bani nu mai pot fi cheltuiți decât pe proiecte, aceasta este problema României.
În paralel, vorbim de acest PNRR, de 29 de miliarde de euro, și iarași nu mai vorbește nimeni de Programele Operaționale 2021-2027, care vor însuma 48 de miliarde de euro – din care 20 de miliarde de euro pentru Politica de coeziune. România a stagnat negocierile pentru Programele Operaționale pentru că a trecut cele mai avansate proiecte care existau pe PNRR și așteaptă să vadă dacă Comisia le va accepta”, a spus Corina Crețu.
Europarlamentarul român a criticat lipsa de comunicare a guvernului și a atras atenția că alocarea acestor fonduri nu trebuie politizată.
Cred că este un efort uriaș și cred că ar fi trebuit o mai mare colaborare și comunicare publică pentru că, până la urmă, proiectele vin de la beneficiari – localități, municipalități, IMM-uri. Ei ar fi trebuit să știe de aceste posibilități încă din iulie anul trecut. Exact acum un an s-a adoptat în Consiliu Planul de Redresare și Reziliență. O asemenea opacitate pentru mine este de neînțeles pentru un proiect care este al țării și care este o șansă istorică pentru dezvoltarea economică. Mi-e foarte frică de politizarea acestor bani”, a mai spus Crețu.
Sursa: Realitatea Financiara