În primele 6 luni ale acestui an, valoarea cumulată a amenzilor date de Consiliului Concurenței a fost de 1.225.877 lei (aprox un sfert de milion de euro). Deși legal nu are un target legat de amenzi aspect președintele instituției, Bogdan Chirițoiu, are de trecut cel puțin pragul psihologic al mediei amenzilor din ultimii 20 de ani.

În 20 de ani de funcționare a legislației concurenței și cuantumul amenzilor aplicate de către Consiliul Concurenței raportate la bugetul instituției, la sfârșitul anului 2017, au fost de 574 milioane euro / 158,7 milioane euro. În această perioadă se estimează că beneficiile pentru populație au fost de 1 miliard euro.

Deci,  ”norma” Consiliului Concurenței la amenzi, conform mediei anuale, ar fi 28,7 milioane euro. Iar într-o perioadă în care se vorbește de rectificare bugetară pe ”plus” în condițiile în care creșterea economică este pe ”minus” (față de estimările de la construcția bugetară pe 2018), devine chiar presante astfel de ”realizări”.

În primele 6 luni ale anului 2018, cele mai multe cazuri aflate în atenția Consiliului Concurenței au vizat cartelurile și abuzul de poziție dominantă.

Începând cu anul 2017 spre deosebire de  anii precedenți anchetele anchetele s-au concentrat mai puțin pe înțelegerile pe verticală  (prin înțelegeri pe verticală sunt definite orice acord sau practică concertată între două sau mai multe companii industriale, fiecare operand la niveluri diferite ale lanțului producție – distribuție în scopul fixării unor plafoane de preț).

În primul semestru al anului 2018 au fost declanșate 8 investigații privind posibile încălcări ale concurenței. Structura acestora, în funcție de practica investigată este următoarea: Înțelegere pe orizontală – 50%; Abuz de poziție dominantă – 12,5%; Concentrări economice nenotificate – 12,5%; Acţiuni anticoncurenţiale ale administraţiei publice – 25%.

De asemenea, una dintre cele opt investigații declanșate în primul semestru al anului 2018 a vizat atât încălcarea legislației naționale, cât și pe cea a legislației europene. În primele 6 luni ale acestui an, autoritatea de concurență a finalizat 2 investigații privind posibila încălcare a legislației de concurență, ambele reprezentând abuzuri de poziție dominantă.  În ceea ce privește structura investigațiilor în curs de derulare la 30.06.2018, structura acestora în funcție de legislația incidentă era următoarea:

  • Încălcarea legislației naționale – 57% Încălcarea legislației naționale și comunitare – 43% De asemenea, structura investigațiilor în derulare la finalul primului semestru din 2018 este următoarea: un sector economic cheie – 40%, alte sectoare – 60%

Consiliul Concurenţei efectuează din proprie inițiativă investigații privind un anumit sector economic sau un anumit tip de acord în diferite sectoare, atunci când rigiditatea prețurilor sau alte împrejurări sugerează posibilitatea restrângerii sau a denaturării concurenței pe piață. Aceste investigaţii constituie un instrument important în activitatea autorităţii de concurenţă din perspectiva ambelor componente principale ale activităţii sale: componenta preventivă, de monitorizare a pieţelor şi de supraveghere a actorilor de pe aceste pieţe şi componenta corectivă, menită să restabilească şi să asigure dezvoltarea unui mediu concurenţial normal. Derularea investigaţiilor sectoriale face posibilă cunoaşterea detaliată a pieţelor şi, prin urmare, permite autorităţii de concurenţă identificarea eventualelor disfuncţionalităţi care afectează procesul concurenţial.

În primul semestru al acestui an a fost finalizată o anchetă sectorială privind piaţa primară a lemnului din România. Durata medie a anchetelor sectoriale finalizate în primele 6 luni ale acestui an a fost de 4,7 ani, cu 17,5% în creștere față de primul semestru din 2017. De asemenea, la sfârșitul primelor 6 luni din 2018 se aflau în derulare 10 anchete sectoriale, cu 28,5% mai puține decât la finalul aceleiași interval din 2017.

Durata medie a anchetelor sectoriale aflate în derulare la sfârşitul primelor 6 luni din acest an era de 2,3 ani, cu 9,5% în creștere față de aceeași perioadă a anului precedent. În primul semestru al acestui an a fost deschisă o investigație privind analiza concentrării economice pe piaţa producerii și comercializării de cărâmizi şi blocuri ceramice.

 

Retrospectivă 2017 – date complete

În anul 2017 din totalul investigațiilor finalizate, șapte au vizat atât încălcarea legislației naționale, cât și pe cea a legislației europene de concurență. Durata medie a investigațiilor privind posibila încălcare a legislației de concurență finalizate în 2017 a fost de 2,8 ani, în timp ce mediana duratei a fost de 2,6 ani. Durata medie a anchetelor sectoriale finalizate în anul 2017 a fost de 4,2 ani.

Trendința crescătoare al duratei medii este determinat de creşterea complexităţii pieţelor analizate coroborată cu utilizarea de metode de analiză economică mai complexe, care necesită un timp mai îndelungat de punere în practică, dar care generează concluzii mai bine fundamentate. De asemenea, în anul 2017, a fost supus dezbaterii publice raportul interimar al anchetei sectoriale privind piaţa primară a lemnului din România.

La sfârșitul anului 2017, Consiliul Concurenței avea în desfășurare 36 de investigații privind posibila încălcare a legislației de concurență și 11 anchete sectoriale. În anul 2017, 68% din cazurile de concentrare economică au fost analizate prin procedura simplificată.

Conform celor mai conservatoare estimări, în anul 2017, impactul intervențiilor Consiliului Concurenței în beneficiul consumatorilor, la nivelul piețelor analizate, a fost cuprins între 145 și 252 milioane de lei (aproximativ între 32 și 55 de milioane de euro). La nivel total, impactul intervențiilor autorității de concurență finalizate pe parcursul anului 2017 a fost estimat între un minim de 284 milioane de lei și un maxim de 509 milioane de lei.

În anul 2017, valoarea totală a amenzilor impuse de Consiliul Concurenței a fost de 123.114.190 lei (26.950.853 euro). Comparativ, cuantumul bugetului finanțat din fonduri publice în anul 2017 a fost de 47.100.000 lei.

Valoarea taxelor de autorizare a fost de 4.155.857 lei (909.756 euro).

Într-o declarație făcută făcută în luna octombrie de către Bogdan Chirițoiu, președintele autorității de concurență anunța că anul acesta ar putea fi al doilea cel mai bun an în topul sancțiunilor date companiilor, după 2011. Ceea mai mare amendă dată până acum, în 20 de ani, a fost de circa 205 milioane euro. Sancțiunea a vizat o înțelegere de tip cartel de pe piața carburanților prin care toți operatorii din piață au retras un tip ce benzină.

În această perioadă urmează a fi anuțată amenda fixată pentru o înțelegere în piața asigurărilor. Ancheta începută în 2015 a fost restrânsă la vânzătorii de polițe RCA. Opt din cele nouă companii din piața de profil sunt vizate de o amendă de 5% din cifra de afaceri iar una singură, care ar fi recunoscut că a fost luat parte la înțelegere, ar primi mai putin de 1% din valoarea vânzărilor.

Sumele reprezentând tarife, taxe și amenzi sau alte sancțiuni aplicate de Consiliul Concurenței se fac venit la bugetul de stat, în condițiile legii.

Sectoarele cheie monitorizate de Consiliul Concurenței sunt:

  • Servicii bancare
  • Asigurări de răspundere civilă auto obligatorie
  • Administrarea fondurilor de pensii private pilonul II
  • Telecomunicații mobile
  • Farmaceutică și servicii de sănătate
  • Producerea și comercializarea cimentului
  • Producerea și comercializarea energiei electrice
  • Comercializarea carburanților
  • Comerț (retail)
  • Profesii liberale

 

 

Articolul precedentCum va lovi criza de personal: „Firmele își vor fura angajații una alteia”
Articolul următor– REVISTA PRESEI – România peste 20 de ani? Nimeni nu mai vrea să fie o generaţie de sacrificiu

Comments are closed.