SNTFM CFR MARFĂ SA a făcut, vinerea trecută, unul dintre cele mai ciudate anunțuri publice, mai ales dacă avem în vedere miza aflată în joc. Compania de stat a anunțat vânzarea unor bunuri aflate în executare silită de către ANAF.  Este vorba de 7.153 de vagoane și a 508 de locomotive, pentru un preț total de aproximativ 165 de milioane de euro. Anunțul a dispărut la doar câteva minute de la afișare.

Banii obținuți pe locomotivele şi vagoanele scoase la vânzare ar urma să intre în conturile ANAF, pentru stingerea ajutorului de stat primit în urma privatizării ratate acum zece ani. 

Pe pagina de facebook a SNTFM CFR Marfă a fost publicat anunţul cu privire la vânzarea acestor locomotive şi vagoane, însă a fost şters la scurt timp. Cei de la Club Feroviar afirmă, în urma copierii mesajului CFR Marfă, că este vorba de ”Anunț simplificat privind vânzarea bunurilor disponibile aflate în executare silită de către ANAF”. Prețurile unităților de material rulant și locul unde se află acestea nu este specificat, menționându-se că ele pot fi consultate pe site-ul operatorului feroviar de stat. Însă nici acolo nu am reușit să găsim anunțul cu pricina. ”Valorificarea prin înțelegerea părților a bunurilor se va face după modelul așa cum sunt, acolo unde sunt. Data limită de depunere ofertă este 14 iulie 2023, ora 12,00”, se mai precizează în anunțul cu pricina.

Anca Alexandrescu a comentat în direct la Realitatea PLUS anunțul suspect al celor de la CFR Marfă:

„Este foarte interesantă situația de la CFR Marfă. Singurul care poate să ne răspundă este Sorin Grindeanu. Domnul Grindeanu s-a implicat direct, e declarația domniei sale în aprilie, acest an, că s-a dus la Comisia Europeană să ceară să-l mai lase un an, doi, să salveze CFR Marfă. 

CFR Marfă a primit în urmă cu mai mulți ani câteva sute de milioane de euro ajutor de stat și CE spune că ar fi cazul să-i înapoieze.

Între timp, se pare, e un blat făcut al operatorilor privați în așa fel încât să fie cumpărate aceste vagoane. Singurul care ne poate răspunde la întrebări este domnul Grindeanu, și-a asumat. 

Domnul Grindeanu ar trebui să știe exact ce se întâmplă cu aceste anunțuri de vânzare. Cred că de urgență domnul Grindeanu ar trebui să facă o conferință de presă, nu doar la tăieri de panglici. Este foarte interesant ce se întâmplă cu aceste vânzări.”, a declarat Anca Alexandrescu.

Ce spune directorul general al CFR Marfă

 
”Încercăm să maximizăm veniturile obținute din executări silite. Potrivit Codului Fiscal, debitorul are posibilitatea să încheie contracte de vânzare a bunurilor cu un preț cel puțin egal cu valoarea de evaluare a acestora”, a spus Daniel Apostolache, directorul general al CFR Marfă, pentru sursa citată. El a precizat că vagoanele și locomotivele respective, chiar dacă nu mai sunt folosite de ani buni, generează costuri suplimentare pentru societatea pe care o conduce, cum ar fi amortismente sau tarife de staționare, de ocupare a liniilor, percepute de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA.

”Potențialul cumpărător își va asuma toate costurile cu manevra, cu staționarea, inclusiv către CNCF CFR SA. Locomotivele respective sunt în conservare încă din 2010 și nu au mai fost puse în circulație încă înainte de acel an. În premieră, scoatem la vânzare și locomotive. Această acțiune vine ca răspuns la întrebarea Comisiei Europene de ce scoatem la vânzare doar vagoane, nu și locomotive”, a precizat directorul general al SNTFM CFR Marfă.

Daniel Apostolache a mai spus că în ultimul an au fost valorificate în acest fel aproximativ 1.000 de vagoane și că toți banii obținuți au mers direct în conturile ANAF, pentru diminuarea cuantumului datoriei în contul ajutorului de stat ce trebuie returnat. La fel se va întâmpla și cu banii ce vor fi eventual obținuți în urma licitației organizate fix peste o săptămână, vinerea viitoare.

Comisia Europeană a decis în 2020, că CFR Marfă trebuie să returneze ajutorul de stat în valoare de cel puţin 570 de milioane de euro. 

Articolul precedentAvocatul Piperea dezvăluie Operațiunea EVZ și prezintă adevărații proprietari ai ziarului
Articolul următorSfidare maximă a OMV: De ce continuă să cumpere gaze rusești – Ce spune șeful gigantului de Neptun Deep din Marea Neagră