Cea mai mare companiei aeriană low-cost nu are așteptări prea mari pentru creșterea afacerilor

Ryanair se aşteaptă, în anul financiar care se va încheia la 31 martie 2021, la cel mai redus ritm de creştere a numărului de pasageri din ultimii şapte ani, din cauza întârzierii livrărilor de avioane Boeing 737 MAX, a anunţat luni directorul general al celei mai mari companii aeriene low-cost din Europa, Michael O’Leary, transmit Sky News şi Reuters.

Începând din luna martie a acestui an, avioanele Boeing 737 MAX au interdicţie de zbor la nivel mondial după două catastrofe aeriene care au avut loc în decurs de cinci luni şi în care este suspectată o funcţionare defectuoasă a sistemului automat de stabilizare în zbor (MCAS) menit să împiedice intrarea avionului în picaj. Grupul aeronautic american speră că avionul său va reintra în serviciu până la finalul acestui an după modificările efectuate la sistemele software şi în programele de pregătire a piloţilor.

Pentru Ryanair livrarea avioanelor Boeing 737 MAX era esenţială pentru sporirea eficienţei flotei sale. Compania aeriană irlandeză făcuse o comandă de 210 aeronave Boeing 737 MAX şi spera să folosească 30 de aparate până în vara anului viitor.

Luni, Ryanair a anunţat că în anul său financiar 2020/2021 se aşteaptă să transporte 157 de milioane de pasageri. Este un avans de doar 2,6% faţă de actualul an financiar şi cel mai redus ritm de creştere din ultimii şapte ani. Din 2014, operatorul aeriana înregistrat creşteri anuale medii de 10% a numărului de pasageri.

În perioada aprilie-septembrie 2019, compania a înregistrat un profit după taxe de 1,15 miliarde de euro (1,30 miliarde de dolari), în linie cu nivelul înregistrat în perioada similară din 2018 dar peste estimările analiştilor, care se aşteptau la 1,08 miliarde de euro.

„Preţurile biletelor au scăzut cu 5% dar am transportat cu 11% mai mulţi pasageri”, a declarat Michael O’Leary. Acesta a adăugat că un program strict de ţinere sub control a costurilor a compensat lipsa avioanelor 737 MAX şi preţul mai ridicat al combustibilului. De asemenea, şeful Ryanair se aşteaptă la o îmbunătăţire a mediului de afaceri pe segmentul de transport aerian, în urma colapsului unor competitori, inclusiv Thomas Cook.

Luni, acţiunile Ryanair înregistrau un avans de 7%.

Compania se aşteaptă acum la un profit anual între 800 milioane şi 900 milioane euro, faţă de estimarea precedentă de 750-950 milioane euro şi faţă de estimarea analiştilor, de 836 milioane euro.
În precedentul an financiar, profitul s-a situat la 1,02 miliarde de euro profit, în scădere faţă de 1,45 miliarde de euro în anul anterior.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Bucureşti şi Craiova.

Articolul precedentPatronii mici și mijlocii se opun creșterii salariului minim
Articolul următorConsiliul Concurenţei a aprobat transferul unor active de la grupul Rohrer către Grup Servicii Petroliere