Creșterea salariului minim cu 182 de lei de la 1 ianuarie 2020, decizie pusă în stand-by de Guvernul demis al PSD, este primită cu nervozitate în rândul patronatelor. 

 

Firmele mici și mijlocii se declară împotriva creșterii salariului minim într-o pondere zdobitoare (80 de procente), conform celui mai recent sondaj al CNIPMMR (Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România).

La întrebarea: „Susțineți creșterea cu salariului minim brut pe economie cu 182 lei, respectiv cu 270 lei pentru studii superioare și vechime în muncă de cel puţin un an (la 2.262 lei, respectiv la 2.620 lei pentru persoanele cu facultate care au cel puțin 1 an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare)?”, 77,8% din respondenți își exprimă dezaprobarea pentru creșterea salariului minim.

La întrebarea: “Ce dificultăți veți întâmpina ca urmare a creșterii salariului minim pe economie cu cu 182 lei, respectiv cu 270 lei?”, au fost evidențiate în mod preponderent: scumpirea prețului produselor și serviciilor, concedierea unor salariați, scăderea profitului, scăderea competitivității și pierderea unor contracte/piețe.

CNIPMMR propune un impozit 0 pentru diferența de la 2080 lei la 2262 lei, respectiv, de la 2350 lei la 2620 lei pentru persoanele cu studii superioare, dar și alte măsuri, precum necesitatea aplicării unor criterii obiective pentru creșterea salariului minim.

Creşterile salariale, pentru a fi generatoare de performanţă şi competitivitate, trebuie să-şi găsească corespondentul în sporirea productivităţii muncii, spun patronii mici și mijlocii.

Articolul precedentDacia ar putea lansa un SUV electric în 2021
Articolul următorCea mai mare companiei aeriană low-cost nu are așteptări prea mari pentru creșterea afacerilor