România nu are încă proiectul de buget pentru 2019, dar Guvernul ar trebui să țină cont de semnalele venite din Europa atunci când proiectează creșterea economică din acest an.

 

 

Economia Germaniei a crescut cu 1,5% în 2018, cel mai slab ritm din ultimii cinci ani şi o încetinire clară faţă de anul precedent, arată datele preliminare publicate marţi de Oficiul federal de Statistică (Destatis).

Cea mai mare economie europeană este afectată de disputele comerciale dintre SUA şi China, de încetinirea PIB-ului global şi de riscul ieşirii Marii Britanii din UE fără un acord, în martie.

„Economia Germaniei a crescut pentru al nouălea an consecutiv, deşi avansul şi-a pierdut din avânt. Creşterea a fost sprijinită de cererea internă, atât consumul gospodăriilor cât şi cheltuielile statului înregistrând creştere pe parcursul anului. PIB-ul Germaniei a crescut probabil uşor în trimestrul patru din 2018, ceea ce înseamnă că s-a evitat recesiunea” (două trimestre consecutive de creştere negativă)”, se arată în comunicatul preluat de Agerpres.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteătau la o expansiune a economiei germane de 1,5% în 2018, după un avans de 2,2% în 2017.

„Pe baza fundamentelor economice, perspectiva privind PIB-ul Germaniei rămâne favorabilă dar nu ne aşteptăm la o redresare spectaculoasă, ci mai degrabă la un avans lent”, a apreciat recentul economistul Carsten Brzeski de la ING.

Ratele scăzute ale dobânzilor, deprecierea euro, unele măsuri de stimulare fiscală şi schimbarea tendinţelor comerciale sunt factorii care vor sprijini avansul economiei germane în următoarele trimestre, a adăugat Carsten Brzeski.

Articolul precedentIndicii ROBOR la 3, 9 și 12 luni, în scădere
Articolul următorPiaţa imobiliară din România, tranzacţii-record în 2018