Investitorii români au plasat, în 2018, aproape 200 de milioane de euro pe piaţa imobiliară locală, un record absolut şi un salt spectaculos faţă de 2017, arată o analiză a unei companii de consultanţă internaţională care acţionează pe piaţa din România. 

Mai mult, investitorii români ocupă locul al doilea în topul după naţionalitate. Consultanţii imobiliari de la Colliers International apreciază că acest record „reprezintă un semnal că economia României pe ansamblu a crescut într-atât de mult în ultimul deceniu încât să ducă la acumulări de capital, un aspect pozitiv pentru perspectivele pe termen mai lung”.

În medie, la nivelul economiilor din Europa Centrală şi de Est, cumpărătorii locali au reprezentat 23% din activitatea investiţională, ceea ce arată că România s-a apropiat pentru prima oară la realitatea celorlalte ţări din regiune.

În continuare, capitalul sud-african este dominant pe piaţa imobiliară autohtonă, cu o pondere de aproape o treime din volumul investiţional, dublu faţă de cota pe care o are pe ansamblul întregii regiuni.

Un al doilea eveniment memorabil al anului 2018 este, în opinia celor de la Colliers International, faptul că vânzările a două clădiri de birouri intră în top 10 al celor mai mari tranzacţii realizate vreodată în România.

 

Articolul precedentAvertisment pentru România. Motorul economiei europene trage mai greu
Articolul următorBăncile europene au primit un „deadline” de la BCE