Avertisment: FMI reduce perspectivele de creștere economică a Europei din cauza „turbulențelor externe”

Perspectivele de creștere ale Europei sunt amenințate de un mediu extern mai turbulent, cu tensiuni comerciale și condiții financiare mai stricte în prim-planul fluxurilor globale de capital, potrivit ultimelor perspective regionale ale Fondului Monetar Internațional (FMI).

Odată cu reducerea prognozelor sale de creștere pentru Europa aferente anilor 2018 și 2019, FMI a declarat, joi, că „mediul extern are, în prezent, o susținere mai mică și este de așteptat să se înrăutățească în continuare în 2019 din cauza încetinirii cererii globale, a tensiunilor comerciale și a prețurilor la energie în creștere”, citat de CNBC.

„Condițiile financiare mai stricte din economiile emergente de piață vulnerabile și ciclurile de business care se maturizează cântăresc, de asemenea, asupra activității”.

În consecință, se preconizează o diminuare a creșterii economice de la 2,8% în 2017 la 2,3% în 2018 și la doar 1,9% în 2019, a precizat FMI.

Cu toate acestea, este de așteptat ca creșterea economică să rămână peste potențial în majoritatea țărilor din regiune, generată de cererea internă, care a fost susținută de o creștere a forței de muncă și a salariilor.Cea mai recentă previziune reprezintă un downgrade față de ultima perspectivă regională a FMI pentru Europa, din luna mai, în care a prevăzut că „creșterea va rămâne puternică”, atingând 2,6% în 2018 și 2,2% în 2019.

Turbulențe externe

De la ultima prognoză, mai optimistă, din luna mai, tensiunile comerciale dintre SUA și China au crescut, precum și înăsprirea condițiilor financiare globale, asta fără a mai menționa răsturnările politice din Europa, progresele lente în ceea ce privește reformele structurale și negocierile în curs de desfășurare ale Brexit.

„Pe termen scurt, creșterea tensiunilor comerciale și înăsprirea puternică a condițiilor financiare globale ar putea submina investițiile și ar putea afecta creșterea economică”, a declarat FMI, în recentele sale cercetări.

În același timp, pe termen mediu, riscurile provin din ajustarea fiscală întârziată și reformele structurale, provocările demografice, inegalitatea în creștere și scăderea încrederii în politicile principale.

De asemenea, un Brexit fără încheierea unui acord ar conduce la bariere comerciale și necomerciale între Marea Britanie și restul Uniunii Europene, cu consecințe negative asupra creșterii economice, a mai declarat FMI.

Raportul vine după ce, tot joi, Comisia Europeană a raportat că creșterea economică s-ar putea diminua considerabil în zona euro, din cauza „multiplelor riscuri de scădere interconectate”. Acesta prognozează o creștere de 1,9% în 2019 (precum cea a FMI) și 1,7% în 2020.

Economia Europeană este așteptată să crească moderat, împreună cu majoritatea economiilor majore. Fondul Monetar a lansat raportul privind perspectiva economică mondială în luna octombrie, în care și-a redus prognozele globale de creștere, estimând 3,7% în 2018 și 2019 – în scădere cu 0,2 puncte procentuale față de o prognoză anterioară.

Articolul precedentValoarea de piață a Tesla a crescut peste cea a BMW
Articolul următorDeficitul comercial a explodat: 10 miliarde euro în 9 luni din 2018

Comments are closed.