Creșterea puternică a cererii de petrol la nivel mondial, stocurile care se reduc rapid și problemele geopolitice de la Iran până la Venezuela ar putea împinge prețul petrolului până la 100 de dolari pe baril în 2019, se arată într-un raport al Bank of America Merrill Lynch.

 

Pentru țițeiul de tip Brent este de așteptat să oscileze în jur de 70 de dolari pe baril în acest an și 75 de dolari în 2019, afirmă experții de la Bank of America într-o notă citată de Business Insider.

 

Pe data de 10 mai, la mijlocul zilei de tranzacționare, prețul țițeiului Brent era stabilizat la 77,17 USD/baril iar cel WTI la 71,14 USD/baril.

 

„De asemenea, introducem o țintă de preț pentru trimestrul al doilea din 2019 la Brent de 90  USD/bbl pentru anul 2019 si putem vedea anul viitor un preț al petrolului de 100 USD/bbl, deși suntem preocupați de faptul că aceste dinamici ale pieței s-ar putea desfășura pe o perioadă mai scurtă”, au scris analiștii americani.

 

In acest an, cererea mondială este de asteptat să crească la 1,5 milioane bpz, spune BofA, si a revizuit în creștere cererea pentru 2019 cu 100,000 bpd la 1,4 milioane bpd.

 

Producția în cădere liberă a Venezuelei și reinstituirea sancțiunilor din partea SUA asupra Iranului ar putea menține exporturile mai mici pe fondul unei piețe mai stricte. BofA nu se așteaptă ca exporturile de țiței ale Iranului să sufere modificări prea mari în lunile următoare.

 

OPEC ar putea începe să pună punct acordului de reducere a producției anul viitor, însă creșterea producției ar putea să nu fie suficientă pentru a compensa o scădere rapidă a stocurilor mondiale, potrivit lui BofA.

 

În Statele Unite, producătorii de petrol ar putea reduce cantitățile extrase din cauza unui lanț de aprovizionare deficitar, consideră BofA.

 

„Pe scurt, micro-motoarele pieței petrolului rămân pozitive, atâta timp cât cererea mondială nu suferă de amenințările în curs de desfășurare ale războaielor comerciale și de incertitudinea politică”, mai scrie în notă.

 

„Cu stocurile care se diminuează repede în cursul următoarelor 18 luni, ne-am aștepta la presiuni crescânde asupra prețului petrolului brut și vom vedea în Brent medie de 75 $ / bbl în 2019 față de 70 $ / bbl anul acesta”, a menționat analistul BofA. Dolarul reprezintă un risc pentru prognoza prețului ridicat al petrolului.

 

Goldman Sachs a declarat, miercuri, că tensiunile geopolitice crescute în Orientul Mijlociu, scăderea producției din Venezuela, iar acum retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul ar putea împinge prețurile Brent până la 82,50 dolari pe baril până în vară.

Articolul precedentSe întețesc zvonurile privind dispariția Pilonului II de pensii de la 1 iulie
Articolul următorImobiliarele, o piață nereglementată. Profesionalismul ar stimula tranzacțiile și ar crește numărul agenților

Comments are closed.