Tot mai multe zvonuri au apărut în spațiul public, privind intenția Guvernului de a emite o Ordonanță de Urgență prin care contribuția pentru Pilonul II, să fie redusă la zero. O stire difuzata, vineri, la Antena 3 spune că cei 3,75% din prezent vor fi direcționați către Pilonul I.

Termenul ar fi 1 iulie de la care să nu se mai plătească contribuțiile pentru Pilonul II. Abia după o perioadă de 6 luni ar urma ca salariații să poată opta dacă vor dori să cotizeze în continuare și la Pilonul II de pensii cu 1%, 2% sau 3% din salariul brut pe care îl câștigă.

În 8 mai, Cotidianul.ro scria că Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, i-ar fi chemat la Palatul Victoria pe șefii celor șapte administratori de pensii private, cărora le-a prezentat un draft de proiect în care se stipulează contribuții zero la Pilonul II de pensii.

La rândul lui, HotNews.ro a scris că surse din industrie au confirmat că Darius Vâlcov le-a prezentat în luna martie la Guvern un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018, dar că întâlnirea a fost solicitată de administratorii fondurilor de pensii.

Administratorii de pensii au recunoscut că au avut discuții cu oficialii din Guvern, dar nu au primit niciun document oficial care să prezinte planul privind Pilonul 2 de pensii private : În ultimele luni, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a participat la mai multe discuții cu oficiali din sectorul public, inclusiv cu dl. consilier de stat Darius Vâlcov, despre necesitatea și importanța sistemului de pensii administrate privat pentru viitorii pensionari și pentru economia României în ansamblu. APAPR nu a primit până în acest moment niciun document oficial care să prezinte planuri concrete ale Guvernului privind Pilonul II de pensii private.”

Concret, la un salariu de 3000 de lei brut acum contribuția pentru pensie de împarte. Cea mai mare parte se duce la stat, în Pilonul 1 – 21,25% (636 lei/lună), foarte puțin se duce la Pilonul 2 – 3,75% (112,5 lei/lună). Noua variantă ar însemna pentru români că va plăti toată contribuția la Pilonul 1, adică 25% doar la stat pentru jumătate de an.

Liviu Dragnea a dat în repetate rânduri asigurări că nu se va renunța la Pilonul 2.  „Doamne ferește!”, a răspuns Dragnea, întrebat dacă se renunță la Pilonul 2 pe pensii.

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentRomânia pierde iar pe mâna ecologiștilor. Romgaz, alungată din Slovacia
Articolul următorAnaliștii americani văd un preț al petrolului de 100 dolari pe baril anul viitor

Comments are closed.