Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, miercuri seară, că nu vede în plafonarea prețului la energie și gaze naturale o soluție pentru că acest lucru ar alunga investitorii sau ar duce la amânarea unor investiții importante pentru țara noastră, precum cele din Marea Neagră.

Popescu a explicat că țara noastră are nevoie de investiţii majore în sistem, în producţia de energie electrică şi gaze.

”Părerea mea de principiu o menţin, am spus-o şi în şedinţa de Guvern şi este aceeaşi cu a premierului. Nu sunt de părere că plafonarea preţului la gaze naturale sau la energie electrică este o soluţie, pentru că presupune alungarea investitorilor, presupune că vom amâna investiţii cum sunt cele din Marea Neagră până când investitorii vor vedea că nu mai este această plafonare. Sau se vor mai gândi: acest Guvern va pune plafonări, asta înseamnă că noi vom scoate gazele, vom investi şi nu vom mai putea vinde la un preţ al pieţei. La fel şi la energie electrică. Noi avem nevoie, atât la gaze, cât şi la energie electrică, de investiţii majore în sistem, în producţia de energie electrică şi gaze”, a explicat Popescu la postul public de televiziune.

El a semnalat că producţia de gaze a scăzut uşor de-a lungul timpului, la OMV Petrom s-a redus cu 10%, pentru că nu au mai fost făcute investiţii în descoperiri noi.

”Anul trecut au fost cele mai mici consumuri, cele mai mici preţuri la gaze datorită pandemiei şi anumite sonde au fost închise pentru că nu mai era cerere pe piaţă. Acum ele trebuie redeschise, trebuie reinvestit. Dacă noi plafonăm preţurile, spunem că nu mai ai voie să vinzi decât la preţul asta, tu, producător, credeţi că e stimulent pentru a face investiţii? Dar sunt de acord cu prim-ministrul că trebuie împreună să găsim o soluţie. Poate găsim o soluţie mixtă, dar nu de plafonarea a preţului, ci românul să plătească un preţ mai mic”, a adăugat ministrul.

Popescu a precizat că îşi doreşte ca primele gaze din Marea Neagră să intre în România în 2026, ceea ce înseamnă că decizia de investiţii trebuie luată anul viitor.

”Dacă vorbim de plafonare la gaze, la producător şi nu la clientul final, atunci vom mai împinge cu şase luni, adică în 2023”, a punctat Virgil Popescu.

Articolul precedentProtest al transportatorilor în fața Guvernului
Articolul următorLegea consumatorului vulnerabil a fost PROMULGATĂ de președintele Klaus Iohannis – Când se va aplica