At the entrance to a Carrefour hypermarket

Președintele și directorul executiv al Carrefour a avertizat marți guvernul francez că mulți clienți și-au redus drastic cheltuielile, inclusiv pe cele legate de produse esențiale, iar retailerii se confruntă cu un „tsunami” al economisirilor.

Șeful Carrefour a precizat că va solicita guvernului francez „un moratoriu de un an de zile în privința aplicării legii Descrozaille”, aceasta limitând promoțiile pe care firmele le pot oferi produselor de înfrumusețare, îngrijire și igienă.

„Ne confruntăm cu un tsunami al economisirilor în Franța. Când produsele esențiale nu mai sunt accesibile, când oamenii rămân fără bunuri esențiale, trebuie acționat”, a declarat Bompard într-un interviu acordat marți postului de radio Franceinfo.

Legea Descrozaille urmează să intre în vigoare în luna martie a anului viitor, ea limitând la 34% reducerile pe care comercianții le pot oferi pentru produsele menționate de șeful Carrefour.  Această lege criticată de CEO-ul Carrefour a fost gândită de autoritățile de la Paris pentru a echilibra relația dintre retaileri și producători în negocierea prețurilor.

Însă limitarea discounturilor la 34% a fost pe larg criticată de vânzătorii cu amănuntul, aceștia invocând faptul că le limitează puterea de negociere cu marii producători.

Pe de altă parte, ministrul francez al Finanțelor a anunțat în luna martie că a obținut asigurări din partea a 75 de producători din sectorul alimentar că vor reduce prețurile pentru sute de produse. Însă luna trecută un adjunct al său a declarat că până în prezent doar aproximativ 40 dintre producători și-au respectat acest angajament.

Articolul precedentTopul profiturilor: producția de energie, construcțiile și IT-ul
Articolul următorDeficitul bugetar a explodat în primul semestru. Date oficiale de la Ministerul Finanţelor