Salariile angajaților din Ministerul Finanțelor, ANAF și Autoritatea Vamală au crescut cu 23%, ca urmare a unui ordin semnat de ministrul Marcel Boloș strict pentru aceste categorii de bugetari. Creșterea a fost posibilă printr-un mecanism juridic creat special de guvern în acest sens, au declarat pentru Economedia surse oficiale. Majorarea a fost deja aplicată, salariații din cele trei instituții primind venituri majorate aferente lunii octombrie.

n octombrie, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care a dat dreptul ministrului Finanțelor să stabilească salariile din aceste instituții printr-un simplu ordin de ministru, ceea ce echivalează că o derogare de la legea salarizării, potrivit sursei citate. OUG a fost inițiată tocmai de Ministerul Finanțelor, în urma protestelor spontane ale angajaților de la Finanțe, din luna septembrie.

Pe de altă parte, Guvernul și-a asumat prin PNRR să renunțe la excepțiile din sistemul de salarizare a bugetarilor, să reformeze legea salarizării și să țină sun control cheltuielile bugetare.

În nota de fundamentare a documentului, inițiatorii susțineau că se vor strânge bani mai mulți la buget dacă nu vor mai fi inechități salariale între angajații Finanțelor.

Ulterior, în noiembrie, Senatul a eliminat din ordonanța de urgență prevederea care îi dădea dreptul ministrului Finanțelor să decidă singur salariile angajaților din Ministerul Finanțelor, ANAF și Autoritatea Vamală Română, dar ordonanța de urgență a produs deja efecte.

Articolul precedentAtenție la amenzile fiscale și de contabilitate! Ce s-a schimbat în noul pachet fiscal?
Articolul următorȘedință cu scântei în Coaliție: Ciucă și Ciolacu vor să scoată bani pentru pensii din piatră seacă