România, campioana nedorită a oamenilor activi plecați în străinătate

Românii din diaspora ar fi un mare câștig pentru economie dacă ar munci în țară, dar o mare pierdere dacă ar sta ca șomeri.

România se situează sub media Uniunii Europene la rata șomajului, cu un nivel de 4,5% în iunie, în scădere faţă de 4,6% în mai. Numai șapte state membre au o rată a șomajului mai mică: Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, Malta, Olanda, Marea Britanie.

Rata șomajului în UE a fost de 6,9% în iunie 2018, după cum arată datele Eurostat.

Procentajul foarte bun al României se înregistrează însă în condițiile în care mulți români muncesc în afara granițelor țării.

Numărul românilor din străinătate a ajuns la 3,5 milioane, iar aceștia se află în principal în Italia, Spania, Germania şi Marea Britanie, potrivit Fundației Lufkin pentru Antreprenoriat şi Migraţie.

De altfel, România este țara UE cu cel mai mare procentaj din populația de vârstă activă care locuiește în alte state membre.

19,7% dintre cetățenii români între 20 și 64 de ani locuiau anul trecut în alte țări din Uniunea Europeană, informează un studiu publicat de Eurostat.

Din acest punct de vedere, ne situăm pe primul loc în clasamentul Uniunii, pozițiile următoare fiind ocupate de Lituania (15%), Croația (14%), Portugalia (13,9%), Letonia (12,9%), Bulgaria (12,5%).

Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă. Aceasta ar fi fost mai mare (sau poate mai mică) dacă nu ar fi existat mobilitatea forței de muncă.

Numărul şomerilor din România (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna iunie a anului 2018, a fost de 404.000 persoane, potrivit unui comunicat transmis de Institutul Național de Statistică (INS).

Un calcul simplu ne arată că dacă toți cei 3,5 milioane de români aflați la muncă în străinătate ar fi rămas în țară și ar fi îngroșat rândurile celor fără joburi, acum am fi avut o rată a șomajului de 31,3%. Pentru comparație, cea mai mare rată a șomajului din UE o are în prezent Grecia (20%).

Dar dacă aceștia ar fi rămas în țară și ar fi avut toți locuri de muncă, rata șomajului ar fi fost de 3,2%, mai mică decât în prezent. Cu acest procentaj, România ar ocupa locul 2 în UE, după Cehia (2,4%) și înaintea ocupantei locului 3, Germania (3,4%).

Poate cifrele nu sunt tocmai exacte, pentru că studiul Fundației Lufkin nu se referă strict la categoriile de populație activă, dar este clar că românii din diaspora ar contribui decisive la îmbunătățirea economiei dacă ar veni să lucreze (și ar găsi locuri de muncă) în țară.

Articolul precedentBula imobiliară explodează. Prețurile se duc în jos
Articolul următorRomânii vor să investească, dar li se induce teama de faliment

Comments are closed.