Proiectul de lege privind reformarea sistemului public de pensii a ajuns pe masa oficialilor de la Bruxelles, potrivit unor surse citate de Realitatea Plus. În acest condiții, întâlnirea pe care premierul Marcel Ciolacu ar fi urmat să o aibă cu ministrul Muncii nu se mai ține, iar șeful guvernului așteaptă reacția Comisiei Europene.

În forma actuală, calculele arată îngrijorător, conform draftului obținut pe surse. Pensiile vor fi în continuare extrem de mici pentru cei mai mulți români.

Formula de calcul din draftul obținut de Realitatea PLUS arată că în continuare vor exista pensii foarte mici, și asta în special pentru românii care cotizează mare parte din viață pe salariul minim pe economie. 

În momentul de față, există cel puțin 1,5 milioane de români care încasează acest salariu. Spre exemplu, un român care cotizează 30 de ani în câmpul muncii pe salariul minim pe economie, ar ieși la pensie în baza acestei formule de calcul cu o pensie de doar 1.242 de lei. 

Dacă însă aceeași persoană cotizează 25 de ani pe salariul minim și 5 ani pe salariul mediu, pensia ar fi ceva mai mare, respectiv de 1.420 de lei. 

Ca să aibă o pensie ceva mai mare, românii ar trebui să cotizeze mai degrabă pe salariul mediu pe economie. Aici cifrele se schimbă și sar de 2.000 de lei în cazul pensiilor viitoare.

Imagine

Comisarii europeni trebuie să trimită un feedback înainte de a se lua decizia finală și, de asemenea, înainte ca proiectul să ajungă în cele din urmă și în Parlament. 

Articolul precedentSuma astronomică pe care statul trebuie să o scoată din buzunar pentru magistrați. Numai suplimentul înseamnă 2/3 din salariile din Educație
Articolul următorFamiliile cu mai mult de doi copii vor putea primi 2.000 de lei în fiecare lună, de la stat, indiferent de venituri