Predicții sumbre de la managerii români: Prețurile vor crește în următoarele 3 luni

  Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) indică faptul că managerii din România prognozează o creștere a prețurilor în sectorul construcțiilor și comerțului cu amănuntul pentru următoarele trei luni, în paralel cu o creștere moderată a activității. Această prognoză ar putea avea un efect negativ asupra consumatorilor, care ar putea să simtă o creștere a costurilor și o scădere a puterii de cumpărare. De asemenea, aceste informații ar putea influența deciziile companiilor cu privire la investiții și dezvoltare pe termen scurt și mediu.

  n cadrul anchetei de conjunctură din luna august 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0%. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%), informează INS.

  Potrivit estimărilor din luna august 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +28 %).

  Toate stațiile de carburanți din țară vor fi verificate, începând de luni – Anchete uriașe după tragedia de la Crevedia

  În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +10%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +14%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%). Managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +25%).

  Conform estimărilor din luna august 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%). Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +9%). 

  Articolul precedentBiletele de avion se ieftinesc masiv în septembrie. Cât costă excursiile spre destinații preferate?
  Articolul următorZi crucială la Bruxelles. Miniștrii cheie din Guvernul Ciolacu negociază măsurile de AUSTERITATE