Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a aplaudat vineri demararea fazei de dezvoltare a zăcămintelor din cadrul proiectului Neptun Deep, cel mai amplu proiect de extracție a gazelor naturale din Marea Neagră. Acesta a afirmat că proiectul va contribui la securitatea energetică a țării și va transforma România în cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

”Premierul Marcel Ciolacu salută intrarea în faza de dezvoltare a celui mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, Neptun Deep. Planul de dezvoltare a zăcămintelor Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale”, a transmis, vineri, Guvernul, pe pagina oficială de Facebook.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale a validat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud. „Acest moment marchează începutul real al fazei de dezvoltare a zăcămintelor comerciale, un nou punct de reper pentru proiectul Neptun Deep”, a declarat Răzvan Popescu, directorul general al ROMGAZ.

Neptun Deep este un proiect strategic de mare importanță, cu o investiție estimată la 4 miliarde de euro, care va fi realizată de OMV Petrom și Romgaz. În urma implementării acestui proiect, se estimează o producție de aproximativ 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Extracția primelor cantități de gaze din Marea Neagră este planificată pentru anul 2027.

Răzvan Popescu, directorul general al ROMGAZ, a subliniat importanța acestui proiect, spunând: „Acest moment reprezintă etapa de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale și presupune lucrări de foraj și de construire a infrastructurii necesare pentru exploatarea și valorificarea gazelor naturale.” 

Despre Neptun Deep, este important de menționat că ROMGAZ, prin intermediul filialei sale ROMGAZ BLACK SEA LIMITED, deține o cotă de participație de 50% în proiect, în timp ce restul de 50% este deținut de OMV Petrom, care este și operatorul proiectului. În ceea ce privește infrastructura proiectului, aceasta va cuprinde 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine, conducte colectoare asociate, o platformă offshore, o conductă principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Întreaga infrastructură va fi operată la distanță, folosind o replică digitală (digital twin), ce va contribui la optimizarea proceselor și îmbunătățirea performanței de mediu prin eficientizarea consumului energetic și reducerea emisiilor.

Pproiectul Neptun Deep reprezintă o etapă crucială pentru dezvoltarea energetică a României, cu promisiuni de creștere a securității energetice și poziționare ca lider în producția de gaze naturale în Uniunea Europeană.

Articolul precedentUndă verde în România pentru 30 de nave cu cereale din Ucraina, până vineri
Articolul următorLovitură pentru pensionarii cu venituri mici. Ar putea rămâne cu și mai puțini bani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau