După compania franceză Gameloft, care își închide sediul din România și îi dă afară pe toți angajații, urmează alte două mari companii din industria IT să facă disponibilizări masive.

Expertul în HR Doru Șupeală, citat de mai multe publicații printre care și Adevărul a arătat că după vestea închiderii biroului Gameloft de la Cluj a primit un val de mesaje de la angajați ai altor companii din sectorul IT și Tehnologie din România.

„Foarte mulți dintre cei care mi-au scris se plâng de faptul că sunt concediați abuziv sau, și mai rău, sunt presați psihologic să își dea demisia, pentru ca firmele să nu fie obligate să le plătească salarii compensatorii”, a precizat acesta.

Sursa citată arată că Atos Global Delivery Center România, o firmă multinațională de servicii de tehnologie digitală, ar pune presiune  pe angajați pentru a renunța la locul de muncă.

Din informațiile noastre, cele mai ”discrete” disponibilizări ar avea loc însă la două dintre cele mai mari companii de IT din România. Cognizant Softvision si Endava.

Comunică doar când fac angajări nu și concedieri

Acum două luni, mai mulți angajați ai Cognizant Softvision, companie din Cluj preluată de americanii de la Cognizant reclamau existența mai multor ”valuri de concedieri”. Informația a fost prezentată pe site-ul lui Doru Șupeală în martie 2024. ”de la începutul anului 2024, firma a disponibilizat peste 100 de angajați, mai ales din departamentele de IT support (operațional și call center) și Human Resources”, se arată în articolul publicat la data respectivă.

Chiar din 2023, același autor arăta că mai mulți angajați ai Cognizant au fost supuși unor abuzuri.

Compania Cognizant are o prezentă discretă în presă și comunică exclusiv când este ”de bine”. Acum trei ani, mai multe publicații titrau ”Cognizant Softvision România a angajat 1.000 de programatori în primele 11 luni ale anului”. Cifrele publice de pe platforma Termene.ro arată că numărul angajaților COGNIZANT TECHNOLOGY SOLUTIONS ROMANIA ajunge în 2022 la 2.500. Dacă cifra pe care o va publica fosta Softvision pentru anul 2023 scad, atunci informațiile pe surse care vorbesc de concedieri de ordinul sutelor la această companie, se vor confirma.

Compania Endava, unul dintre cei mai puternici actori de pe piața IT din România, cu peste 4.500 de angajați la nivelul lui 2022, s-ar confrunta încă de anul trecut cu disponibilizările.

Articolul precedentRomânia, victima ambițiilor „verzi” ale UE. A scăzut producția de cărbune, au explodat importurile
Articolul următorRăzbunarea CE. Mașinile electrice chinezești își fac veacul în porturile din Europa