Guvernul pregătește o adevărată lovitura pentru pensionarii cu venituri mici. Este vorba de cei care au cotizat la asigurările sociale mai puțin de 15 ani și cărora ar urma să li se recalculeze câștigurile, dar nu în avantajul lor.

ractic, în urma procesului de evaluare, aceștia ar putea rămâne doar cu o indemnizație socială în loc de pensie.  În prezent, peste un milion de români beneficiază de pensia minim garantată, de 640 de lei pe lună.

ADVERTISING

https://12907444828abd3a45508d73cca400b4.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Potrivit noii legi a salarizării, persoanele care au sub 15 ani de cotizație trebuie să aleagă între pensia minim garantată pe baza contributivităţii sau indemnizaţie socială. Astfel, dacă suma rezultată după recalculare este mai mică decât indemnizația socială minimă, beneficiarul poate opta să primească indemnizația socială în locul pensiei.

Veniturile medii ale specialilor sunt de peste zece ori mai mari față de pensia minimă din România

https://12907444828abd3a45508d73cca400b4.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Pensionarii aflați în această situație trebuie să-și exprime opţiunea pentru una dintre variante în interval de trei luni înainte de aplicarea legii. În caz contrar, vor rămâne cu suma rezultată din calculul pe baza contributivităţii.

Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee,, a precizat Ministerul Muncii.

În formula actuală, toţi pensionarii primesc o pensie minimă de 640 de lei, chiar dacă au cotizat 13 ani, 19 ani sau 35 de ani, iar, în 2021, pensia minimă ar fi fost de 853 de lei.

Articolul precedentMarcel Ciolacu: „România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE”
Articolul următorȘedință crucială pentru ratele românilor. Ce decizie va lua azi Banca Națională?