Italia pune presiune pe Euro

Euro și-a continuat trendul de scădere, luni, în raport cu dolarul american, din cauza prelungirii preocupărilor legate de deficitul bugetar al Italiei.

Vicepremierul italian, Luigi Di Maio, a acuzat oficialii Uniunii Europene că au „supărat” în mod deliberat piețele financiare cu comentariile negative asupra planurilor bugetare ale Italiei, conform Reuters.

Maio a avut drept țintă comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici care, anterior, a declarat că planurile Romei se abat „în mod evident” de la normele Uniunii Europene privind disciplina fiscală.

La finalul sesiunii de tranzacționare nord-americane, cotația Euro își continua tendința de scădere începută săptămâna trecută, închizând pe minus cu 0,3% la 1,1577 în fața dolarului.

Graficul zilnic al cotației EURUSD, sursa: tradingeconomics.ro 

Moneda unică europeană a fost afectată de îngrijorările din piețe că o creștere semnificativă a deficitului bugetar al Italiei va exacerba nivelul deja extrem de ridicat al datoriei publice raportată la PIB. Italia se află, în prezent, pe locul secund în clasamentul raportului datoriei publice/PIB, după Grecia, cu un nivel de 130%.

Cotidianul italian La Repubblica a raportat, luni, că oficialii Comisiei Europene ar trebui să respingă planurile Italiei de a ridica deficitul bugetar la 2,4% din produsul intern brut în 2019.

Deficitul propus este de trei ori mai mare decât obiectivul administrației anterioare, conform proiectului execuției bugetare aferent anului 2019, prezentat de către oficialii de la Roma la finele săptămânii trecute.

Dacă, la limită, acel nivel de 2,4% nu pare să fie periculos, nu la fel se poate spune în ceea ce privește deficitul structural al Italiei, daca ținem cont de promisiunile populiste făcute în recenta campanie electorală, cu trimitere directă la dinamica propusă a pensiilor și, mai cu seamă, la reducerea vârstei de pensionare, cu consecințe directe asupra situației bugetare din anii ce urmează.

Piețele financiare au penalizat această abordare a aspectelor fiscale ce fac parte din noua propunere de buget a Italiei pentru anul 2019, astfel încât dobânzile titlurilor de stat italiene au crescut semnificativ în perioada foarte recentă, așa cum se poate observa și din graficul următor:

Graficul randamentelor titlurilor de stat italiene cu scadență la 10 ani, sursa: tradingeconomics.com 

Acest aspect pune și mai mult paie pe foc: în mod evident, pentru o țară cu un raport al datoriei față de PIB de 130%, orice creștere a costurilor de finanțare se traduce direct într-un impediment major în ceea ce privește servisarea, pe viitor, a acestei datorii.

Articolul precedentVerde pe Wall-Street ca urmare a semnării acordului comercial SUA-Canada
Articolul următorOPEC, neputincioasă în a împiedica prețul petrolului să ajungă la 100 de dolari pe baril

Comments are closed.