Verde pe Wall-Street ca urmare a semnării acordului comercial SUA-Canada

Indicii nord-americani s-au situat în teritoriu pozitiv, luni, ca urmare a faptului că Statele Unite și Canada finalizat cu succes negocierile în privința unui acord comercial.

Indicele Dow Jones a crescut cu 0,73% la 26.651 de puncte , S&P500 cu 0,36% la 2.924 de puncte, în timp ce indicele Nasdaq Composite de tehnologie a rămas staționar, închizând la puțin peste pragul de 8.000 de puncte.

Cele două țări au convenit asupra unui acord care să înlocuiască acordul de liber-schimb din America de Nord, NAFTA, cu puțin timp înainte de termenul limită de la miezul nopții.

NAFTA (North American Free Trade Agreement) a avut o durată de 24 de ani, și a fost declarat ca fiind un „dezastru” de către președintele Donald Trump, va fi înlocuit de USMCA (United States-Mexic-Canada agreement).

Așa cum era de așteptat, Trump și-a arătat satisfacția, ca de obicei, pe Twitter, descriind acest acord trilateral ca fiind unul „minunat”:

Mesajele lui Donald Trump, sursa: Twitter

Într-o declarație comună, reprezentantul comercial al SUA, Robert Lighthizer și ministrul canadian al Afacerilor Externe, Chrystia Freeland, au afirmat că acordul „va consolida clasa de mijloc și va crea locuri de muncă bune și bine plătite, precum și noi oportunități pentru cei aproape jumătate de miliard de oameni care numesc America de Nord acasă”, conform CNBC.

Planul pentru liderii celor trei țări din America de Nord este să îl semneze înainte de sfârșitul lunii noiembrie, după care va fi prezentat Congresului.

Negocierile dintre oficialii americani și canadieni au implicat oferirea unui acces mai mare pe piață către producătorii de lapte din SUA, precum și acceptul Canadei asupra unui aranjament care să limiteze în mod eficient exporturile de automobile către Statele Unite.

Un oficial senior al administrației Trump a declarat că acordul va „reechilibra relația noastră comercială cu Mexicul și Canada”, subliniind noi reguli privind originea automobilelor și accesul pe piața produselor lactate din Canada.

Acordul va moderniza, de asemenea, anumite aspecte care fuseseră acoperite de NAFTA, adăugând dispoziții privind comerțul digital și proprietatea intelectuală, a afirmat oficialul administrației.

Un oficial american a subliniat, de asemenea, perspectiva punerii în aplicare a acordului, numindu-l „una dintre cele mai aplicabile acorduri comerciale pe care le-am avut vreodată”.

Articolul precedentREVISTA PRESEI – ȘOC pentru abonații Telekom. Aceste canale TV se vor vedea doar contra cost
Articolul următorItalia pune presiune pe Euro

Comments are closed.