În plină vară și cu depozitele pline, prețul gazelor a explodat, în Europa

Criza energetică din Europa este departe de a se fi terminat. Deși este plină vară, iar în teorie, cel puțin, consumul de gaze naturale, implicit și prețul acestora, ar trebui să fie extrem de mic, se întâmplă exact invers. 

În jurul orei 1:36 p.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 1,48%, până la 28,79 euro pentru un Megawatt-oră, după ce în şedinţa precedentă au înregistrat un avans de 9,8%.

Cu toate acestea, în pofida creşterilor de la începutul săptămânii, preţul gazelor naturale rămâne la un nivel redus din perspectivă istorică, având în vedere rezervele consistente şi cererea redusă de gaze.

Zăcământul de gaze Troll din Norvegia a redus capacitatea până dincolo de ce era prevăzut în planul de lucrări de mentenanţă, potrivit gestionarului de reţea Gassco AS. Traderii urmăresc cu atenţie livrările de gaze din Norvegia, cel mai important furnizor al Europei, după ce opririle repetate ale producţiei au contribuit la creşterile bruşte de preţuri din ultimele luni.

Datele furnizate de Gas Infrastructure Europe arată că depozitele de gaze de pe continent sunt la un grad mediu de umplere de 86%, un nivel mult mai ridicat decât cel obişnuit pentru acest moment al anului.

Piaţa de gaze din Europa este acum într-o poziţie „mult mai bună” comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar asta nu înseamnă că „a depăşit cea mai dificilă perioadă”, a apreciat marţi directorul general de la grupul petrolier BP Plc, Bernard Looney. „Totul depinde de cât de mult îşi va reveni cererea faţă de ceea ce am văzut iarna trecută şi cum va fi vremea”, a spus Looney. 

 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentUn lanț de supermarketuri a decis majorarea și cu 100% a prețurilor unor alimente!
Articolul următorMașinile Tesla, probleme cu direcția. Sute de mii de automobile ar putea fi rechemate în fabrică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau