„De unde să știe pensionarul care este debitul de recuperat? Cum să-și verifice singur calculele? Cum afli că ție ți s-au greșit calculele? Cum afli, când tu nu primești niciun buletin de calcul de la Casa de Pensii? Casa de Pensii menține o manieră de a minți pensionarul. Ea are obligația să dea acest buletin de calcul și nu-l dă. De ce? Nu știu. E o taină tenebroasă,” a declarat expertul în pensii și salarizare, Dorina Barcari la o Ediție specială la Realitatea PLUS.

„Un articol care nu se respectă în totalitate e articolul care vorbește de perioadele asimilate, adică cele necontributive care urmează să intre în calculul pensiilor. Cei care au avut școli profesionale, care sunt menționate în carnetul de muncă cu diplomă, cu număr de diplomă, cu tot ce trebuie. Această perioadă de doi ani, doi ani și jumătate este menționată în carnetul de muncă și care nu intră în calcul. Înalta Curte de Casație și Justiție a dat o decizie. Decizia 18 din 5.10.2014 să intre și (n.r. perioada asta).  Casa de Pensii când este avertizată să ia în considerație, începe să pună condiții să se aducă adeverință că au făcut practică, că nu știu ce au mai făcut. Păi să vii tu cu adeverințe din 1969? Sau din 70 și puțin? De unde că alea au dispărut demult toate școlile alea. O altă problemă este articolul 168 aliniatul 2 din legea 263/2010, care spune clar că punctajul lunar crește cu punctajul pentru pensia suplimentară. Deci suma acestor punctaje face punctajul lunar. Cei care au grupă de muncă și care trebuie să se aplice un procent pe punctajul lunar de multiplicare, la Casa de Pensii se aplică doar pe punctajul de asigurări sociale, excluzându-se cel de pensie suplimentară, care se însumează la sfârșit. Deci este iarăși o scădere. Trei: întreruperea pensiei suplimentare. Aici este o întreagă zăpăceală. De ce? Pensia suplimentară trebuia să se rețină la intrarea în vigoare a legii 19/2000, la 1 martie 2000. Ea a fost amânată până în aprilie 2001. Și atunci întreruperea reținerii de pensie suplimentară nu s-a făcut că nu avea temei legal și financiar și s-a prelungit. Casa de Pensii o oprește la 1 aprilie 2001, când ea de fapt anulată la 1 martie 2002, prin legea bugetului. (…) Buletin de calcul nu există. Casa de Pensii nu dă decât liste,” a concluzionat Dorina Barcari.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentUniunea Europeană intervine în războiul Apple – Spotify pe piața muzicii online
Articolul următorRaluca Turcan: Sărăcia rămâne o mare problemă în România și valoarea muncii în România – 8 Euro/ora este de peste 3 ori mai mică decât media la nivelul UE, iar sărăcia în muncă este aproape de două ori mai mare în România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau