Efectul pervers al războiului. O altă firmă rusească e pe cale să devină cel mai mai mare furnizor de gaz lichefiat al Europei, în locul Gazprom

Compania rusă Novatek va depăşi Gazprom și va deveni principalul furnizor de gaze ruseşti al Europei, ca urmare a creșterii spectaculoase a livrărilor de gaze naturale lichefiate (GNL), arată o analiză Reuters. Practic, lăsând deschisă portița sancțiunilor pentru livrări de gaze, Uniunea Europeană n-a făcut decât să mute profiturile de la Gazprom la Novatek.

Novatek, înfiinţată în urmă cu aproape 29 de ani, are sprijinul statului rus pentru a se extinde pe piaţa GNL, după inaugurarea masivei uzine LNG Yamal LNG din Siberia, în 2017. Chiar dacă este o companie privată, recenta vizită a lui Vladimir Putin pe șantierul unei noi fabrici de procesare a gazului lichefiat pare să fie un semnal că butoanele afacerii sunt tot la Kremlin.

Conform calculelor Reuters, pe baza datelor de la Refinitiv Eikon, exporturile totale de LNG ale Gazprom şi de gaze livrate prin conducte către Europa s-au situat la aproximativ 13,8 miliarde metri cubi (bcm) în perioada 1 ianuarie – 15 iulie. În aceeaşi perioadă, exporturile Novatek în regiune s-au ridicat la 12,34 bcm.

Evoluţia Novatek spre prima poziţie arată cât de mult a perturbat conflictul din Ucraina Rusia şi industria energetică mondială, în condiţiile în care Europa s-a aprovizionat cu GNL, renunţând la reţeaua de gazoducte a Gazprom, care a dominat aprovizionarea continentului timp de decenii, notează Reuters, citat de Agerpres.

Spre deosebire de petrolul rusesc, gazele din Rusia nu sunt supuse sancţiunilor occidentale, deşi Bruxelles-ul ia în considerare extinderea embargoului.

Deja, UE a luat măsuri pentru a-şi reduce dependenţa de livrările ruseşti şi vrea să înlocuiască gazele cu energie regenerabilă, pentru reducerea emisiilor. Pe termen scurt, blocul comunitar majorează importurile de GNL.

Articolul precedentPensiile ar putea crește cu 20%! Scenarii pentru creșterea veniturilor bătrânilor, din 2024
Articolul următorVestea așteptată de toți angajații: Tichetele de masă vor valora mai mult în curând