Economia zonei euro s-a contractat pentru două trimestre consecutive, ceea ce înseamnă că a intrat într-o recesiune tehnică, semnalând pierderea avântului de creștere în zona monedei unice europene, cauzată de șocul energetic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei, inflație și înăsprirea politicii monetare, scrie politico.eu.

Conform datelor Eurostat, în primele trei luni ale anului 2023, PIB-ul zonei euro a scăzut cu 0,1% față de trimestrul precedent. PIB-ul a fost, de asemenea, revizuit în scădere pentru ultimul trimestru al anului 2022 la -0,1% de la 0% conform previziunilor anterioare.

Datele publicate joi au reprezentat o deteriorare a estimărilor expres anterioare, lansate în aprilie, care vorbeau despre o creștere de 0,1% în zona euro în primul trimestru al acestui an.

about:blank

Acestea au fost revizuite în scădere după ce datele germane au arătat că economia țării s-a restrâns pentru al doilea trimestru consecutiv, alunecând în recesiune.

Spania, Cipru, Malta şi România sunt țările cu cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană şi din zona euro.

Cel mai semnificativ avans anual în perioada ianuarie-martie 2023 s-a înregistrat în Spania (3,8%), Cipru (3,4%), Malta (3,2%) şi România (2,8%), iar cel mai semnificativ declin în Estonia (minus 3,7%), Lituania (minus 2,7%) şi Ungaria (minus 1,1%). 

Articolul precedentScandalul duty free-urilor de pe Aeroportul Otopeni. O nouă licitație cu dedicație dată băieților deștepți – DOCUMENT bombă
Articolul următorRAPORT: Sediul DIICOT, cumpărat cu 5 milioane de euro în plus! Contractul, făcut pe vremea procurorului Horodniceanu