Fostul procuror șef Daniel Horodniceanu pare că are din nou probleme și este în vizorul autorităților. O invesigație jurnalistică arată că structura condusă de acesta a cumpărat în 2014 o clădire, încă în construcție, cu peste 17 milioane de euro, deși estima că are nevoie de un sediu care să coste doar 6,2 milioane de euro. Tranzacția, spune Curtea de Conturi, nu ar fi fost transparentă.
Statul român ar fi plătit în total peste 17 milioane de euro pentru clădirea de 12 etaje unde își are sediul Direcția de Investigații a Crimei Organizate din Capitală. La adresa de pe strada Sfânta Vineri, numărul 33, vin zilnic aproape 100 de procurori la noile birouri.
Până anul trecut, direcția antimafia funcționa într-o clădire închiriată cu peste 56 de mii de euro pe lună în apropiere de Calea Victoriei, iar spațiul total era de peste 5.600 de metri pătrați.
Noul sediu, cumpărat încă din 2017, are un spațiu total de peste 10.000 de metri pătrați. Reprezentanții DIICOT susțin că au încercat timp de 4 ani să facă rost de oferte de la Primăria Capitalei, RAAPPS și de la Ministerul Apărării, însă ofertele nu au fost pe placul lor.
Daniel Horodniceanu, cel care a condus instituția din 2015 și până în 2018, ar fi propus autorităților statului că are nevoie de un sediu care să coste 6,2 milioane de euro. Iar o ofertă ar fi venit de la o firmă cu capital israelian care propunea clădirea cu 12 etaje și cu peste 10.000 de metri pătrați, însă la un preț de 18,5 milioane de euro, plus TVA.
La fața locului, împreună cu alți 3 colegi, Horodniceanu ar fi rămas impresionat de șantierul de fiare cu 7 etaje de pe strada Sfânta Vineri în anul 2017 și ar fi propus să devină noul sediu DIICOT.
Mai mult, Curtea de Conturi ar fi arătat încă de pe atunci că cei 4 oameni din DIICOT care au semnat achiziția, printre care și Horodniceanu, nici măcar nu ar fi încercat să negocieze prețul. În realitate, imobilul ar fi estimat la aproape 12 milioane de euro, adică cu 5 milioane mai puțin decât a plătit statul român, arată rapoartele Curții de Conturi. Mai mult, Horodniceanu ar susține și acum că achiziția a fost una legală, chiar dacă statul a ajuns să plătească de 3 ori mai mult decât era nevoie.
La momentul cumpărării, în 2017, DIICOT avea 230 de angajați, dintre care 102 erau procurori. Acum, Direcția Antimafia ar avea cu peste 50 de angajați mai mult pentru a ocupa zecile de camere din cele 12 etaje ale sediului uriaș.