Dispar anunțurile cu „angajez SECRETARĂ” sau „FEMEIE PENTRU CURĂȚENIE”? Care este explicația

Anunțurile de tipul „angajez SECRETARĂ” sau „FEMEIE PENTRU CURĂȚENIE” ar putea fi eliminate de pe site-urile și publicațiile pentru oferte de muncă. O recentă directivă europeană precizează că angajatorii ar trebui să se asigure că anunțurile de posturi vacante și denumirile acestora sunt neutre din punctul de vedere al sexului.

Noua reglementare europeană poate fi interpretată, cel puțin în cazul României, ca un îndemn la respectarea legislației.  Această prevedere apare într-o lege demult în vigoare la noi, legea 202/2002,  care le indică angajatorilor că nu trebuie să facă discriminări la angajare; că nu trebuie să scrie în anunțul de angajare că se caută doar „coleg” sau doar „colegă” nou/nouă, doar doamne sau domnișoare, potrivit avocatnet.ro.

Directiva (UE) 2023/970 impune nevoia de transparență încă de la momentul anterior concretizării unei relații de muncă și, cel mai probabil, va mai dura ceva timp până când directiva să fie efectiv transpusă în practică, potrivit sursei citate.

„Pentru a întrerupe perpetuarea diferenței de remunerare între femei și bărbați care afectează în timp lucrătorii în mod individual, angajatorii ar trebui să se asigure că anunțurile de posturi vacante și denumirile locurilor de muncă sunt neutre din punctul de vedere al sexului și că procesele de recrutare sunt conduse în mod nediscriminatoriu, astfel încât să nu submineze dreptul la egalitatea de remunerare”, scrie în directivă.

Articolul precedentZona Euro a intrat în recesiune. România se află la media UE, aproape de stagnare
Articolul următorGreva din educație a luat sfârșit. Comunicat oficial