În zilele noastre, telefoanele inteligente fac parte din viețile tuturor. Le folosim pentru aproape orice, de la socializare până la distracție și ca sursă de informații. Ele ne ușurează viața și prin intermediul lor avem practic un întreg univers la îndemână.

Telefoanele inteligente vin cu anumite aplicații preinstalate. Încă din momentul în care deschidem prima dată telefonul vedem aplicații ca Facebook, Instagram, unele de hărți și multe altele. În magazinele oficiale cu aplicații de pe Android și iOS sunt disponibile însă milioane de aplicații care ne ușurează viețile și ne ajută să ne distrăm.

Putem face cumpărături, să plătim facturi, să comunicăm cu cei dragi, iar distracția joacă și ea un rol important. Aplicații ca Netflix, TikTok și YouTube au un rol important când vine vorba de partea de entertainment. Tot printre aplicațiile adesea întâlnite pe dispozitivele românilor sunt și cele de pariuri sau cazino online. 

Printre cele mai populare este cea a operatorului NetBet (L1160651W000195 ONJN, 18+, Joacă Responsabil!), care le oferă utilizatorilor posibilitatea de a se distra cu cele mai tari jocuri de la cei mai importanți furnizori de pe piață, într-un mediu sigur și legal 100%.

Așadar, se poate observa o mare varietate când vine vorba despre aplicațiile pe care le putem folosi. Dar te-ai întrebat vreodată cum a început totul?

Viziunea lui Steve Jobs

În 1983, Steve Jobs, unul dintre marii vizionari ai ultimelor decenii, afirma că „viitorul va fi complet schimbat”. Previziunea făcută de el a fost că în anii următori va apărea un magazin virtual din care vor putea fi accesate diverse programe prin intermediul liniilor telefonice. Ulterior, în 1987, a apărut laptopul Psion EPOC, care folosea sistemul de operare Symbian și avea și o aplicație de jurnal. Anul 1993 a adus lansarea Newton MessagePad, pe care se regăseau aplicații mobile ca agendă, browser de Internet, e-mail și calendar.

Un moment de referință datează din anul 1997, când a apărut jocul Snake, unul dintre cele mai populare de pe dispozitivele mobile. El a fost inclus în premieră pe telefonul Nokia 6610. Lucrurile s-au dezvoltat și mai mult după anul 2000. În 2001, cei de la Apple au adus pe piață prima generație de iPod. A fost o adevărată revoluție, având în vedere că puteau fi stocate peste 1.000 de melodii, dar erau disponibile și jocuri ca Brick și Solitaire.

Primul model de iPhone a revoluționat și el piața în momentul lansării din 2007. A fost primul dispozitiv mobil care le permitea utilizatorilor să adauge și să șteargă aplicații. Succesul a fost uriaș, iar un an mai târziu Apple a lansat App Store. Inițial, aici erau stocate 522 de aplicații, dintre care 135 erau gratuite. Oamenii erau captivați să-și personalizeze telefonul, să adauge funcții și aplicații noi, astfel că în prima lună de lansare a App Store s-au înregistrat nu mai puțin de 10 milioane de descărcări.

Android Market a apărut în octombrie 2008, iar un an mai târziu a fost lansată și aplicația WhatsApp, folosită la scară largă în toată lumea și în prezent. Anul 2009 a adus lansarea Angry Birds, unul dintre cele mai populare jocuri de pe mobil din istorie.

Dezvoltările tehnologice au permis lansarea unor noi aplicații mult mai avansate, iar astăzi ne putem bucura de o varietate cu adevărat impresionantă. În prezent, în App Store sunt peste 1.8 milioane de aplicații, în timp ce pe Magazin Play numărul lor trece de 3,7 milioane de aplicații. Cele mai multe dintre acestea sunt gratuite, dar unele au funcții care costă. În orice caz, cu ajutorul aplicațiilor mobile putem face aproape tot ce ne dorim, de la cumpărături până la distracție.

Articolul precedentNoua lege a pensiilor. Cum se calculează pensia. Noua formulă
Articolul următorMăsurile fiscale care intră în vigoare de astăzi: plățile cash se limitează, apar noi taxe și impozite