Mai multe târguri de joburi care au avut loc în ultima perioadă s-au încheiat cu eșecuri pe linie.

 

Situație incredibilă pe piața forței de muncă de la noi, generată de criza de personal calificat: mai multe târguri de joburi au adus o singură angajare, deși numărul posturilor scoase la concurs a fost de ordinul sutelor.

O singură persoană din cele 168 participante a fost angajată în urma Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată la sfârşitul săptămânii trecute de Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, fiind vorba despre un absolvent cu studii superioare, încadrat în muncă în domeniul turismului.

Directorul executiv al instituţiei, Kelemen Tibor, a precizat, conform Realitatea de Covasna, că la târgul de joburi au fost invitaţi 1.150 de agenţi economici din domeniile prelucrarea lemnului, producţie, comerţ, construcţii, transport, asigurări, industria alimentară şi industria textilă, însă doar 23 au răspuns pozitiv invitaţiei.

„S-a angajat o singură persoană, cu studii superioare, pe un post de recepţioner la un hotel din staţiunea Balvanyos. Din punctul nostru de vedere a fost o întâlnire cu succes, în primul rând pentru că au participat foarte mulţi, peste aşteptările noastre. Au venit chiar şi şcolile care au prospectat cam care e nevoia pieţei forţei de muncă. Au fost de faţă şi cei de la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi, cu cele două meserii: tehnician / lucrător în comerţ şi ospătar în alimentaţie publică. Irnonia sorţii este că mulţi dintre participanţi, cu toate că se orientează către o meserie care e bine căutată în judeţul Covasna şi în Sfântu Gheorghe, s-au dedicat ca viitoarea lor ocupaţie să fie Armata. Cei de la Centrul Militar Judeţean Covasna au fost prezenţi şi le-au făcut o ofertă deosebit de bună pentru Şcoala de Subofiţeri,  o altă carieră”, ne-a explicat directorul AJOFM Covasna.

Kelemen Tibor a mai precizat că Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi a fost organizată la nivel naţional, ca urmare a faptului că universităţile nu mai fac înscrieri în această perioadă, iar cei care se află în afara studiilor reprezintă o posibilă forţă de muncă.

Situație similară la Arad

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată vineri de autorităţi şi firme în Arad, a atras doar 150 de vizitatori, de aproape trei ori mai puţini decât numărul posturilor oferite pentru tineri.

În total, angajatorii au oferit 420 de posturi, însă doar 150 de vizitatori s-au interesat de acestea. La finalul zilei de vineri, o singură persoană a fost angajată, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii uneia dintre companii.

Vizitatorii bursei au fost atât cu studii medii şi superioare, cât şi tineri care îşi căutau posturi de muncitori necalificaţi. Majoritatea vizitatorilor au avut însă studii superioare, dar pentru ei au fost cele mai puţine posturi, informează Realitatea de Arad.

Cele mai multe locuril de muncă disponibile au fost din industria automotive şi de textile, în municipiul Arad existând mai multe fabrici de profil.

Articolul precedentVeste bună: RADET are asigurat tot combustibilul pentru această iarnă
Articolul următorDouă treimi dintre angajații români sunt foarte stresați la locul de muncă