Marea ieftinire a produselor de bază va fi prelungită. Ministrul Agriculturii i-a chemat la discuții pe retaileri pentru a stabili cum se va aplica prelungirea plafonării adaosului comercial. Și premierul Marcel Ciolacu a afirmat că această plafonare trebuie să fie prelungită timp de 3 luni, având în  vedere că vine sezonul rece și sărbătorile de iarnă. 

Plafonarea prețurilor unor produse de bază se poate face prin ordonanță de urgență, sau printr-un acord cu comercianții. Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Agriculturii să prezinte în această săptămână decizia, iar lista produselor va fi extinsă. În tot acest timp, statisticile arată că măsura a avut efecte nesemnificative, iar unele produse s-au scumpit. 

Pe lista extinsă a produselor pentru care adaosul comercail nu poate depăși 20% ar putea fi incluse unele produse specifice de sezon, cum ar fi cozonacul. În prezent, 14 produse considerate de bază (panificație, lactate și legume) sunt pe listă. Potrivit datelor statistice, efectul măsurii a fost aproape nesemntificati.

Acest lucru s-a întâmplat pe, de-o parte, pentru că o serie de evoluții sezoniere ale prețurilor, în special pentru legume și fructe, au fost prezentate drept efect al măsurii de plafonare, însă după trecerea vârfului de sezon prețurile au crescut din nou. 

Pe de altă parte, anumiți comercianți au ascuns propriile campanii de reduceri în spatele măsurii de plafonare a prețurilor, iar alții pur și simplu n-au respectat reglementarea, Recent, ANPC a dat o amendă de 1 milion de lei unui mare retailer care a practic la anumite produse pe de listă un adaos comercial mai mult decât dublu, potrivit Realitatea Plus.

Articolul precedentReforma pensiilor speciale ajunge în Parlament, dar beneficiarii și-au păstrat aproape toate privilegiile
Articolul următorCiolacu, prezent în plenul Camerei Deputaților la votul pentru reforma pensiilor speciale. Proiectul a primit aviz favorabil