Ce fac românii ca să își asigure traiul la bătrânețe. Sumele incredibile care s-au strâns în conturile private de pensii

Măsuri disperate de teamă că rămân fără bani! În timp ce noua lege a pensiilor pare uitată într-un sertar, românii caută variante pentru a-și asigura un venit la bătrânețe, iar investiția în piloanele de pensii private este una dintre cele mai sigure variante.

pre exemplu, un român care cotizează la pilonul II încă din anul 2008 are în conturi aproape 50 de mii de lei. De anul viitor, contribuția la acest pilon ar putea crește cu un procent. Între timp, și noua lege a pensiilor ar trebui să vină cu majorări.

De la o lună la alta, practic crește suma pe care românii o au în conturile de la piloanele de pensii private și ne uităm în special la Pilonul II de pensii private pentru că sunt 8 milioane de angajați care cotizează lunar în această direcție. Vorbim despre o contribuție de 3,75% din salariul brut. Practic, în medie lunară, aproximativ 249 de lei și ne uităm în acest moment la exemplu unui angajat care contribuie la acest pilon de pensii private încă de la înființarea lui, adică din 2008.

Un salariat român care cotizează lunar la un fond de pensie privată Pilon II de la înfiinţarea sistemului din 2008 încoace are acum în medie 48.000 de lei în cont, din care 36.105 lei reprezintă viramentul din salariu şi 11.900 de lei rezultatul investiţional al administratorului său de fond, potrivit datelor transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară la solicitarea ZF.

Sunt aproximativ 201.000 de astfel de veterani ai sistemului de pensii private din România, adică cei care înregistrează 182 de contribuţii lunare de la înfiinţarea sistemului, din luna mai a anului 2008 şi până la cele mai recente statistici, din iunie 2023.

Articolul precedentROBOR 31 august 2023. Indicele bancar la trei luni închide luna august la 6,40% – Ratele creditelor NU scad
Articolul următorEdiția de toamnă a programelor Rabla Clasic și Rabla Plus începe astăzi