Aproximativ 34% din angajatori declară că le este dificil să găsească un angajat cu studii medii, iar de partea cealaltă, tinerii cu pregătire medie găsesc în proporție de 44% dificil să se angajeze, se arată într-un studiu realizat în rândul “gulerelor albastre” din piața muncii și a angajatorilor din România, realizat de către Reveal Marketing Research cu sprijinul site-ului OLX.

În accepțiunea curentă, gulerele albastre definesc tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani care preferă meserii ce nu implică o calificare anume sau studii superioare, pot necesita muncă fizică, dar aduc beneficii materiale într-un orizont de timp scurt (de exemplu meseria de curier, care este un chlener mai sofisticat al erei IT&C).

Studiul citat arată că se mețin importante diferențe de așteptări și nevoi între cei ce oferă un job si cei ce caută de lucru, chiar dacă, se cunoaște, pe piața muncii există o cerere neacoperită de forță de muncă mediu calificată.

”Discrepanța  dintre percepția angajaților și cea a angajatorilor ridică semne de întrebare cu privire la disponibilitatea locurilor de muncă, arătând faptul că procesul de schimbare al jobului poate părea dificil pentru angajați. ” arată Cristina Gheorghițoiu, General Manager OLX Group România.

 

Percepția angajaților gulere albastre vs. perceția angajatori

Angajații acordă o importanță ridicată pentru beneficii, precum abonament medical la clinici private sau asigurare medicală privată. În timp ce aproape 5 din 10 angajați declară că s-ar simți motivați la locul de muncă dacă ar primi un astfel de beneficiu, angajatorii mizează în continuare pe tichetele cadou și tichetele de masă pentru completarea pachetului salarial.

 

Cea mai importanta calitate a celor ce caută de lucru, indicată de către 7 din 10 angajați gulere albastre și de către 6 din 10 angajatori, este competența.

Cei care își oferă mâna si capacitate de lucru doresc un loc de muncă care să le ofere oportunitatea de a fi proactivi și apreciați, oferind în schimb angajatorului loialitate și asumare.

Loialitate doresc și angajatorii dar nu au nevoie de idei, ci de disciplina. ”Avem, pe de-o parte, un guler albastru dornic să-și demonstreze capabilitățile într-un mediu, de partea celalaltă, avem un angajator cu valori și scale de evaluare a performanței. Angajatorii nu se așteaptă ca angajații să-și asume responsabilitatea pentru propriile acțiuni dar pun pe primul loc obediența și treaba făcută la timp”, subliniază Silvia Luican, Client Service Director la Reveal Marketing Research 

Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 678 de gulere albastre și 1.000 de angajatori, prin metodologia CATI (Computer Assisted Telephonic Interviews) în perioada Martie-Aprilie 2018.

Articolul precedentS-au răzgândit: Audierea lui Zuckerberg se va transmite live
Articolul următorIohannis somează Guvernul să-și revină din visul naționalizării Pilonului II

Comments are closed.